SUAMI KATA SEDAP SUP EKOR AKU MASAK


SUAMI KATA SEDAP SUP EKOR AKU MASAK | BILA dah Suami kata dan puji macam tu semalam, rasa macam nak tumbuh ekor je kat belakang Sis hahaha.. padahalkan sebenonya, sangat seram nak masak Sup Ekornya semalam, memang sendiri takut salah masak jadi tak sedap, tapi alhamdulilah, Suami kata sedap Sup Ekor Sis masak.. 

Semalam seawal jam 10am macamtu, dah sampai depan pintu Ekonsave dengan Suami. Punya lama tak pi Ekonsave ni, dekat dua bulan adaa tu.. dan semalam laaa kami berdua keluar pusing-pusing jalan bersama, tapi bukan kemana punnn.. pi belanja barang rumah jee hahahaha.. 

Konon katanya Sis nak beli barang mandian dah hampir habis, sekali sampai sana, ehhhh Suami pulak yang lelebih belanjanya.. itu ini semua di amiknya, termasuklah Ekor ni haaa.. kebetulan fresh betul ekornya, mungkin baru sampai, walaupun ekornya frozen tapi memang nampak fresh. Itu yang Suami amik dua paket. Sepaket tu harga dalam RM15.90 setiap satu.. 

Tapi saiz tidaklah berapa besar, sedang-sedang ajee.. so selesai aje belanja, kami terus balik, tapi singgah sat beli Nasi Padang bungkus dan roti canai.. makanya tengahari semalam memang tak masak. Hujan turun lebat pulak, Sis hanya goreng kopok lekur aje sesambil anak banak layan Netflix. 

Sup Ekor Sedap

Boleh di katakan semalam, hari menonton TV kami anak banak.. dari tengahari membawa ke malam kami melayan Netflix.. siap 'pause' ko kalau memasing pi solat hahahaha.. lawak betul Ayahnya.. yang bestnya, semua duk melayan filem yang Sis pilih.. apalagi filem Hindi 'thriller' lerrr hahahaha.. lately ni suka nengok filem Hindi yang ceritanya penyiasatan, memang best gilee melayan.. 

Tak memasal dengan Suami dan anak-anak pun sama layan hehehe.. tu yang sambil layan Netflix, lepas Asar baru Sis masak Sup Ekor ni haaa.. alaa kejap aje masaknya sebab Sis dah lembutkan dulu ekornya dalam periuk Noxxa, so mudah laaa, tinggal reneh dalam kuah suap aje.. 

Kali ni Sis buat style Sup Siam.. konon ala-ala makan kedai Tomyam lerr.. letak bawang dan tomato bagai, cuma semalam lupa nak beli salery.. kalau tak lagi sedap.. 

Sup Ekor Sedap

Sup Ekor Sedap

Haaa tu lerr dia rupa Ekornya.. Sis masak kesemuanya.. biar puas makan, mula ingatkan kemain banyak, tapi bila kata dah sedap sup ekornya, ehhhh licin terus malam tu juga.. Yana dan anak bujang pun pandai makan, tu yang licin sekali makan.. 

Makan berulang-ulang memasing, siap ada yang menghirup makan depan TV hahahaha.. adeiii happy tengok memasing suka makan.. nasib baik masak semuanya dua paket tu, so puaslah memasing makan.. kalau Sis masak sepaket aje, memang tak cukuplah tu semalam.. 

Malam kami semua dah tak makan, Sis potongkan buah limau dan buah epal aje.. memasing 'diet' katanya.. hahahaha podahhhh... seperiuk sup ekor habis di bedal, konon memasing kata diet hahahahaha... 

Kucing Tidur

Cuaca pulak sejuk, dari tengahari sampai ke malam hujan, so apalagi... memang lemau lerrr badan, lapar satu hal, dan sedap laaa melepak dan tidur kan.. macam si Kenit ni.. orang tengok TV, makan semua, dia buat bodo jerr.. membuta jee dia sepanjang hari.. dari atas kursi, ke karpet, last-last ehhhh atas bantal ko ekkkk.. 

Yang lagi 3 ekor buat hal memasing.. sekor sana sekor sini.. lantak lerr, cuma Kenit ni jerr suka tido yang mana ada orang kat situ, suka meleserrr... mana ada Sis, situlah dia... ngada-ngada kannn.. 

Alhamdulilah, hujung minggu yang penuh bahagia.. 
Terima kasih Tuhan.. 

Haaa? Resepi Sup Ekor? 
Alaa senang aje,korang beli pes Sup Siam tu, then korang baca dan follow cara-cara memasaknya, mesti menjadi dan sedap.. Tu je resepinya, mudah dan sedap sampaikan Suami kata sedap sup ekor aku masak hehehehe.. 


P/S: Alhamdulilah, anak di Shah Alam boleh balik Johor nanti... syukurlah... 

11 comments:

  1. Kalau dah ada nama Siam tu memang sedaplah! Slurrrppp...slurrrppp!

    ReplyDelete
  2. Wah!!!!!!!!! Tahniah!!!!!!!!!! Dpt pujian daripada orang yang sgt disayangi tu. Itulah sesuatu yg sumer isteri nantikan kan. Good story. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  3. Lama dah tak makan sup ekor ni. Tiba2 terasa kat lidah ni. Memang sedap kalau kena dengan cara masak sup ekor ni. Terangkat tu...mau menambah nasi gak ni. Haha...

    Sis Lin...susah tau suami nak puji...

    ReplyDelete
  4. Bestkan bila boleh spend time sebegitu dengan keluarga. Teringat dulu zaman masih ngan mak pak, pak akan ajak BBQ maka sekeluarga bekerja keras nak buat hehehe

    Time well spent.

    ReplyDelete
  5. beli pes saja senang nak masak. tak pernah lagi la makan sup ekor ni..hehe

    ReplyDelete
  6. your cooking must be very good until your hubby love it so much.. i wanna learn to cook with your recipe shared... hehehe

    ReplyDelete
  7. Fuhh dah sama macam restoran Thailand ha rupa kejadiannya. Nampak menyelerakan betul. Saya rajin juga order sup ekor. Nak masak entah bila. Hahahaha. Makan masa musim hujan best kan?

    ReplyDelete
  8. Fav Marsha ni sup ekor sis lin. Dulu macam pelik sebab tak pernah makan. Try skali...haaa jadi favorite la pulak

    ReplyDelete
  9. Kak rajin masak sup tulang, nti blhlah try masak sup ekor plk

    ReplyDelete
  10. Alhamdullilah. Memang happy kalau suami sendiri puji masakan sedap. Boleh sampai ke awam rasanya kan haha

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.