TIME PKP NI KITA BERKEBUN AJE-LAH


TIME PKP NI KITA BERKEBUN AJE-LAH | Nampak tak yang Sis ko dah terlalu banyak masa dah ni sampai bukak 'kebun' di facebook? Hahahaha.. anak-anak duk gelakkan Emaknya aje, tu pun bukan anak-anak jerr, adik-adik dan anak sedara pun duk gelakkan Sis kekeke.. alaa apa adahal, janji kita boleh 'release boring' kita kan.. 

Yang penting, kita berkebun duduk dalam rumah, takde laa masuk kebun 'makan durian' kann.. huahuahua.. ishhh udah-udah lee nak elakkann.. 'terlajak perahu boleh di tarik, terlajak viral, habis semua kena selidik' hehehehe.. *yang faham jerr fahamm..

Sis ni bukanlah di katakan bosan sangat, tapi ada masa tu BLUR, ko tau tak blur tu macam mana.. kalau cakap dengan orang yang tak faham, dia suruh kita membaca Quran mengaji dan membaca buku atau apa je laa.. ye tawuuu.. kita buat pun, biarlah antara kita dengan Tuhan, tak payahkita nak cite dan update sana sini.. tapi yang Sis maksudkan, blur tuu macam tak tau nak buat apa selain yang di sebut tu, ermm korang faham tak?.. 

Time PKP Ni Kita Berkebun Ajelah

Anak-anak ada, tapi memasing pun sibuk dengan kerja memasing. Yana dia WFH, so memang tak ganggu dia, anak bujang pulak baru habis exam dan masih juga ada kelas online dan kerja-kerja dia tu.. memang semua dalam bilik, time dah petang tu baru semua turun tengok tv dan kami sembang..

Suami pulak takde di Johor.. nanti malam baru dia wahtsapp video call, kadang call aje kalau dah balik kerja penat. so memang boring gilerr laa time siang hari selain duduk mengadap blog ni ha.. 

Tapi jangan plak kata kerja tak siap yaa, kerja rumah memang seawal pagi dah siap, sarapan pun dah siap, memasak pun sambil-sambail duduk ngadap laptop, sambil tu laa masak.. so apalagi ekkk nak buat.. lagi time sekarang ni, nak keluar pun tak boleh jejauh, so time PKP ni kita berkebun ajelah, tapi di facebook hahahaha.. 

Time PKP Ni Kita Berkebun Ajelah

Ini pun secara kebetulan hartu, bukak facebook, tiberr lalu plak game ni, Sis klik aje laaa try tengok camne.. sekali haaa amekkaww tersampuk pulakk, walau nampak game ni macam bosan hahahaha.. tapi takpe laaa, layankan aje laaa... 

Dah 3 hari main dah, sampaikan lembu dan ayam yang Sis ko bela dah gemuk-gemuk ko, subur betul, dah siap dapat kutip susu dan telur dah hahahaha.. adeiiii ... tu nampak tu, siap ada pekerja penebang pokok lagi Sis hire di kebun, entah mamat bangla mana entah tu datang minta kerja kan, so kita bagi dia kerja time PKP ni hahahaha.. 

Time PKP Ni Kita Berkebun Ajelah

Siapa kata duduk berkebun tak masak? Ko nampak tuu, dapur masak sebeso-beso tidak tu haa.. duk tengah masak roti, pizza, dan biskut ko hahahaha.. adeiii dah siap masak, boleh bawak pi jual, dapat duit, nanti boleh buat rumah banglo plak.. 

Sesekali kot penat, boleh lepak di kebun tu haaa, siap ada hammock okay.. jangan memainnn.. kalau 'jiran' datang pun mereka akan lepak kat hammock tu, ko ngase? Hahahahaha.. 

Time PKP Ni Kita Berkebun Ajelah

Yang kelakarnya tadi pagi ni kann, duk tengah adjust rumah bagai.. eh tiberrr anak Sis,Yana menjerit dari atas.. 'Mak, dah siap ke goreng mee? mesti tengah bagi makan lembu kan?' hahahahaha.. Sengal punya Yana... dia duk perli Emak diaa.. tau pepagi bangun tanya sarapan ajee kejenya.. 

Kan dah kata walau sesibuk mana pun Sis, kerja rumah dah siap. Cuba kalau tak siap lagi sarapan, haaa tu jeritan mula kedengaran dari tingkat atas... Yana bab masak lunch okay dia nak buat, tapi kalau bab masak sarapan, dia agak 'tak rajin', bukan sebab bangun lambat, dia kata nanti kalau dia buat, dia cepat kenyang.. poyoo ekkk ... 

Mee Goreng Basah

Mee Goreng Basah untuk sarapan pagi ni.. korang ingat tak posting Sis semalam,? Sis ada bagitau, plannya nak goreng mee kan?, tapi tak jadi sebab datangnya rezeki awal bulan semalam. Di sebabkan terlalu banyak makanan semalam, so memang tak jadi masak meenya semalam, so Sis goreng pagi ni buat sarapan. 

Alhamdulilah, siap goreng mee pagi tadi. Banyak bahan Sis letak dalam mee tu. Ada daging, fishcake, kerang, kubis, dan taugeh.. sayur hijau aje takde.. harini baru nak order online Sayur Kampung tu.. 

So makanlah anak-anak sampai ke tengahari yaa.. bolehlah Mak sambung berkebun hahahahaha.. korang ada ke yang 'sengal' macam Sis ni? ada main game gak?.. Sis kalau game gini boleh laa, game lawan-lawan ke sorii, tak suka.. ada satu lagi Sis tengah main, bukan berkebun aje yaa, Sis pun ada buka 'Cafe World' hahahaha..jemputlah singgah my cafe yaa.. :p 

Lagi satu, Sis tak suka main game kat handphone, selain Candy Crush.. 
Eh dah dah, nak kutip hasil kebun ni.. nanti sambung ya.. 


P/S: Ni game namanya Taonga: the island farm ... kotlah korang nak main kan hehehe.. 

6 comments:

  1. hahahhaha ako pun sama weii.... tp ako main yg lagi satu...
    pastu ako tmbh main game word plak hahha..

    ReplyDelete
  2. Laju2 klik..ingatkan betul la berkebun..rupanyaaaa...sabar jer la..

    ReplyDelete
  3. Berkebun di alam maya. Rasanya bukan sis je kot ada masa blur. PC pun.

    ReplyDelete
  4. Amazingggg... Sampai ke tahap main game... Hahahahahahahaaaa

    ReplyDelete
  5. Ammi tak PKP pun mmg berkebun gak. Dah 7 tahun main kebun farmville. Bila bosan uninstall pastu 2 tahun kemudian install balik. Mujur main link dgn FB jadi progress tu dia simpan

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.