AKIBAT JEREBU DI PAKA, AKU BATUK SAMPAI SAKIT DADA

AKIBAT JEREBU DI PAKA, AKU BATUK SAMPAI SAKIT DADA | Uhuk uhuk uhuk, terbatuk-batuk masa update post ni, baru telan pil ubat batuk 2 biji, harap-harap hilanglah gatal tekak dan reda batuk. Tak tahan batuk kali ni, sampai sakit dada di buatnya.

Punca batuk ni pun dapat masa di Paka tempat Suami sana, duduk dalam rumah pun sampai terbau asap. Sis bagitau Suami, rasa macam lemas duduk dalam rumah, sebab bau asap dia kuat betul. Suami kata kat luar pun sama, rupanya nengok berita memang dah jerebu dah, patutlah bau asap kemain kuat. Pandangan mata pun Suami kata kat luar jadi pedih.

Aishhh memang menyusahkan betulkan! Tiap tahun macam ni laaa. Ada je pembakaran hutan di Indonesia tu. Bila nak berkesudahan pun tak taulah. Cuma kali ni Pantai Timur kena serang dulu. Kebetulan Sis di Paka haritu, tu yang terkena batuk-batuk.

Yer lee, datang jauh-jauh takkan nak duduk dalam rumah aje, so bila Suami dah balik aja kerja, malam tu memang kami keluar makan malam, so tu yang jadi punca agaknya menjadi-jadi batuknya.

Serius memang bau asap dia kuat kat sana! Suami pun sampai batuk-batuk juga. Tidur malam berlawan-lawan kami Suami Isteri batuk. Tak boleh bukak ekon, bukak ekon lagi menjadi-jadi batuknya. Sampai batuk termuntah Sis di buatnya, sakit dada. Kesian Suami tak boleh tidur malam dibuatnya. Sis pula memang tak makan ubat batuk punya orang, so haaaa tahan aje lerr.

Suami belikan pil ubat batuk kat farmasi. Dan makan gula-gula woods, ada lee juga kurangnya, tapi makan pil ubat batuk tu, makk aii mengantuk leee di buatnya. Kerja membuta aje Sis di buatnya. Sampai Suami whatsapp tanya okay ke tak pun tak sedar.


Now masih lagi batuk-batuk. Gatal-gatal anak tekak ni haaa...eeee tak selesa betul.
Badan pun rasa letih sangat, tak cukup tidur. Baru malam tadi sampai Johor. Suami dari Klang terus balik Paka pagi semalam. Kerja banyak menunggu kata Suami, lagi pulak nak shutdown sebulan ni, memang akan bizi lee Suami, kesian nengok, penat sangat nampak Suami tu..huhuhuhu

Harap-harap cepatlah membaik batuk ni, seksakan kalau batuk, lagi pulak kalau time uzur adeiii...hanya mereka yang faham aje yang tau..

Okaylah, nantilah kita sambung yer..
Nanti Sis update dan kongsikan kegembiraan masa majlis konvo anak tu. Tunggu la ya.
Haa betul! nasib baik juga masa dalam dewan majlis konvo anak, batuk tidaklah berapa menyerang, kalau tak adeiii bergegar dewan Suami Isteri batuk. Tapi ramai jugalah tak sihat. Ada juga dengar batuk sana sini.

Ehhh... OkBai..



P/S: Nak kena makan nanas ni untuk hilang dan reda batuk, petua orang katanya..

6 comments:

  1. SA pun sama kak..KL ni berjerebu dah..nak bernafas macam sesak je..nak kuar opis kena pakai mask...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo dah sampai KL ye jerebunya @Suria, aduhaiii kena banyaklah berkuarantin aje, dan minum air masak bebanyak...

      Delete
  2. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..
    saya sudah follow anda

    Jom follow blog www.iyaseo.id

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah terima kasih ya @Iyaseo...Sis sudah follow juga, bagus bangat blognya, banyak info mengenai blog ..

      Delete
  3. Replies
    1. Makaseh @Wak..nak mintak sikit longan pingpong hehehhe

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.