RESEPI NASI DAGING DATUK AZNIL (PAK NIL)

RESEPI NASI DAGING DATUK AZNIL (PAK NIL) | Alkisahnya semalam Sis dan kawan-kawan aerobik ni duk plan nak keluar nerayap ke Watson Kipmart Masai. Kebetulan semalam Sis free dan Sis On aje. Then tengah bersiap, salah seorang geng dalam group Sis ni yang memang jiran setaman call ajak ke rumah dia makan tengah hari. Sis pun On juga, sebab memang masa tu belum makan lagi.

Dari rumah Sis berjalan aje ke rumahnya, sebab dekat aje. Sampai rumahnya mak aiii wangi dan sedapnya bau semerbak masakan. Dan katanya Nas, dia masak nasi daging kurban raya haritu. Dan ini percubaannya kali pertama memasak nasi kurban dan juga percubaan pertamanya menggunakan periuk pressure cooker baru dia yang dia beli kat Go Shop tu hehehehe.

Patut ler sedap, periuk baru ko hahahaha. Tapi memang sedap woo, Sis ko makan tambah 2 kali. Kena pulak dengan air asam tu dan acar timun mentah tu, alahaii punah diet aku Nas oii...


Nengok aje dah sedapkan, apalagi makan. Nasinya lembut dan dagingnya pun sangat lembut. Terasa bahan rempah dalam nasinya. Menurut kata Nas, dia memang pertama kali masak nasi daging ni, dan sebab nak cuba periuk baru tu dia bukak youtube yang Pak Nil masak resepi nasi daging tu menggunakan periuk Go Shop tu , then Nas cubanya. Ternyata menjadi.

Serius memang sedap nasi daging ni. Sis pun nanti nak mencubanya. Masak dalam periuk tekanan aje. Dulu kawan Sis Nas ni pakai Noxxa macam Sis juga, sekali Noxxa dia buat hal, so kalau nak masak daging ke susah laa kan nak merebus lama kan, tu yang dia beli kat Go Shop Pak Nil punya tu, rm299 tak silap katanya, nanti korang bukak ler Go Shop ya.


Nasi daging ni memang kata orang resepi utara ek? Makan dengan air asam. Ya Allah serius cakap, air asam tulaaa pembuka selera makan. Nasib kat rumah orang, kalau buat sendiri kat rumah, ada kang semangkuk boleh licin oi. Sis dah terbayang daging bakar cecah air asam tu, perghhh jejes ayaq liur aku.

Korang yang ada periuk tekanan tu, cubalah nasi daging ni, senang giler dan cepat! Cara masak pun simple dan bahannya pun tak susah. Sis nak cuba juga nanti. Bawah ni Sis ada letak video youtube resepi nasi daging Pak Nil tu.



Korang cubalah. Kalau jadi, jangan lupa post dan tag Sis ya hehehe.
Alaa guna periuk Noxxa pun okay kot atau apa-apa jenis periuk tekanan. Tapi....Sis ko terus terkenan pulak periuk tu hahahaha...

Macam best pulak periuk tu ek ek ek...hahahahaha. Ishhh jangan memacam ye Sis Lin oii...
Hahaha haru betullah. Takpe ada rezeki nanti boleh beli satu opsss..

Okaylah, harini lambat post entri. Sis buat apa? Ermmm lipat baju la oiii..
Dah siap, legaaa....okBai dulu. nanti sambung.


P/S: Syukur alhamdulilah atas rezekiMu untuk semalam dan harini Ya Allah. *rezeki blog.

6 comments:

  1. ALahaiiii...macam best jer.......mesti sedap betul ni sampai sis tambah 2 kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerr @Suria sangat sedap Nasi Dagingnya, Sis pun nak cubalah nanti ..

      Delete
  2. First kita nampak Nasi Daging ni resepi pemyanyi Nurul, mak dia memang terror buat Nasi Daging. Disebabkan mak kita tak makan ayam jadi memang selalu la buat nasi daging ni, sodappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo nanti nak tengok gak laaa resepi Nurul tu Kak @Seri, ni kawan kita ikut Pak Nil, sebab dia beli periuk Pak Nil tu hahaha

      Delete
  3. terbau2 sampai ke sini dah nasi daging datuk Aznil ni.. :D lamanya tak masak nasi daging. periuk tekanan sekarang dah murah2 brand lain pun x nanti noxxaa eheheheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laaa @Wani, murah pulak periuk tu, macam rasa nak membelinya plak hehehe.. Lagi yang Pak NIl ni haaa, nengok youtube dia adoii mengugat betul semua resepi dia..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.