RESEPI RENDANG DAGING POWER

RESEPI RENDANG DAGING POWER | Esok raya! Mesti semua memasing tengah sibukkan memasak di dapur. Tengah merebus ketupat, buat ketupat palas, lemang, dan ada juga tengah merendang. Yes! Apalah nikmat hari raya kalau takde rendang dan ketupatkan...kannn..

Memang family Sis dari rumah Emak hingga ke rumah Sis, kalau kata nak raya, mesti nak masak hari raya. Menu tetap sama, ketupat, lemang, rendang, lodeh, sambal kacang, tu menu wajib ada! Kami semua memang tak pandai nak makan atau masak menu lain selain menu raya. Tak kisahlah raya haji atau raya puasa sekalipun.

Yer ada orang lain-lain kan, dan ada juga terus tak masak pun adaaa...tak tau kenapa hehehe..masing-masinglah kan..tapi rumah Sis dan rumah Emak, mesti nak masak! Makan dari pagi membawa ke petang dan malam.

Untuk raya haji ni, Sis nak cubalah resepi rendang power ni, nampak macam sedap sungguh! Rendang ada banyak versi dan resepi, lain tangan lain rupa dan rasa rendangnya. Kalau Suami tak kisah, rendang apa versi pun, janji lauk kambing dia ada hahaha..Itu yang dia cari dulu.

So untuk yang ini Sis kongsikan resepi Rendang Daging Power ni. Kotlah korang pun tengah nak mencari resepi rendangkan, haaa bolehlah cubanya okay!

Gambar kredit dari blog tu juga.


Resepi Rendang Daging Power 

BAHAN-BAHAN

1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih *
1/2  sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*

- Sangai bahan-bahan bertanda* sampai cili kering jadi rapuh.. api slow je
- Dan kisar kering sampai halus(ketepikan)

1 kg daging(potong nipis) @ seekor ayam
5 ulas bawang merah kecik**
4 ulas bawang putih**
2 inci halia**
2 inci kunyit hidup **
4 btg serai**
1 inci Lengkuas**
10 tangkai cili kering** (rebus dulu) nak pedas lagi lebihkan
3 sudu besar kerisik

Minyak masak secukupnya
Sekilo santan
Garam
Daun kunyit & Daun Limau purut (hiris halus)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Kisar bahan-bahan bertanda **
2. Tumis bahan-bahan kisar sampai garing dan pecah minyak
3. Masukkan rempah yang dikisar halus tadi.. kacau sebati
4. Masukkan daging.. air daging akan keluar sendiri
5. Bila air daging dah agak kering sikit.. masukkan santan masak sampai pekat
6. Masukkan kerisik.. Tabur daun kunyit
7. Rasakan dengan garam.. kalau suka manis nak letak gula pun boleh

Resepi Sis ada edit untuk pemahaman Sis .

Resepi asal : http://resepisheilarusly4u.blogspot.com/2018/03/resepi-rendang-daging-power.html


P/S: Dah terasa-rasa dek anak tekak ni haaa..dah Jom memasak untuk berbuka puasa!

No comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.