MENU KARI IKAN MAKAN BERSAMA ROTI JALA UNTUK MEREKA

MENU KARI IKAN MAKAN BERSAMA ROTI JALA UNTUK MEREKA | Alhamdulilah, setelah lama tak buat roti jala, semalam berjaya juga Sis ko buat roti jala. Bukan banyak mana pun, buat sekilo aje, tapi kelam kabut juga hahaha. Tau-tau aje laa, kejap-kejap lobang sumbat! Mana nak gulung mana nak menjala, mana nak cucuk lobang botol sumbat, nasib baik Sis ko cool aje hahahaha.

Kalau jenis tak cool, memang ada kang nak ngamuk aje kat dapur. Gitulah kita kalau kat dapur, kena masak dengan tenang, penuh dengan kasih sayang, nanti semuanya akan jadi baik dan kelam kabut tu dapat di kontrol. Kalau ko stress memasak, memang semuanya jadi huru-hara, silap-silap masakan jadi tak sedap hehehe.

Sis kalau kat dapur memang tak suka rasa kelam-kabut, walau buat sendiri pun, lagi kelam kabut lagi rasa lambat betul nak siap. Lagi kalau time ada kenduri ke nak masak raya ke, anak-anak kadang nak menolong, tapi bila dah ramai kat dapur, Sis lagi rasa rimas semak terus serabut nak memasak. Biarlah masak sorang aje, lebih cepat dan tak stress hahahaha...itu Sis ko ler...orang lain Sis tak tau.

Kes botol lobang jala sumbat tu pun semalam masa mula-mula aje kelam kabutnya, dah lama-lama, banyakkan berzikir, semuanya jadi dipermudahkan dan cepat. Maka siaplah Kari Ikan dan juga Roti Jala untuk 'mereka' semalam.


Ikan yang Suami bawak balik dari Paka yang sampai empat ekor tu masih ada lagi, so Sis masak kari semalam, memang ngamlah kan, makan cecah dengan roti jala. Sis buat pekat-pekat. Sis masak 2 bahagian kepala, 1 ekor, dan juga 3 ketul isi. Puas makan semalam.

[Baca sini] : https://www.sislin76.com/2019/08/empat-ekor-ikan-siakap-suami-bawa-balik.html

Sebenarnya bukanlah ada makan-makan ke atau ada majlis apa, tapi saja aje masak dan kebetulan ada benda nak dibincangkan bersama team Visit Johor, maka Sis ajak aje ke rumah dan lepak sambil makan semalam. Lagi senang nak duduk bincangkan. Tapi kekdahnya lebih banyak gelak dari makan hahaha.


Roti jala Sis buat sekilo, banyak juga dapat. Jadilah kami makan 4 orang, Sis, tu pun ada lagi sikit tak habis, buat sarapan pagi tadi. Seronok masak-masak gini kalau ada yang nak makan dan ada geng makan. Kalau tak, Sis ko aje laa makan sengsorang ngadap handphone sebagai teman, huhuhu.

Suami tengah bizi sangat kerja luar, kadang malam baru dia call, kesian penat dan letih katanya. Tu pun kadang Sis tak call pun, tunggu aje dia call, taknak mengganggu kerjanya. Memang tau dia tengah sibuk sangat sekarang.

Nasib juga ada kengkawan yang selalu ajak keluar, lebih-lebih lagi Sunah, dialah yang selalu meneman Sis di rumah dan kemana aja event dan makan-makan. Kan dah kata gemuk sama-sama hahaha.

Apa? Resepi Kari Ikan? Hahaha alaa resepi biasa-biasa aje, korang pergi aje lah blog Mat Gebu sana, banyak resepi kari ikan. Yang roti jala pun bukan susah sangat, Sis buat sekilo tepung gandum, 2 biji telur dan pewarna kuning, kalau takde pewarna, ko letak aje serbuk kunyit. Jangan lupa garamkan sikit, kang tawar sangat pulak.

Macam Sis, Sis blender aje, biar halus betul, kalau tak kang, ada ketul-ketul, tu yang jadi lobang botol jala sumbat, stress ko kang hahahaha. Guna kuali tak melekat, lebih senang nak menjala. Alaa Sis guna kuali DIY aje..

So harini korang masak apa?

Masa entri ni update, Sis dah kat IKEA, nak lunch promo Madness Merdeka tu ha yang Sis ada update tu, korang dah cuba?

[Baca sini] : https://www.sislin76.com/2019/08/jom-makan-makan-di-ikea-sempena-promosi.html

Okaylah, panjang pulak mencecehnya hahaha.
Nanti sambung lagi ya.

OkBai..


P/S: Tak ku sangka engko J**** begitu buruk perangai ko ek, tak ku sangka!!!

10 comments:

  1. Replies
    1. Hahahaha jeng jeng jeng Kak @Seri...hanya ALLAH aja yang fahaminya...

      Delete
  2. Replies
    1. Alhamdulilah Allah bagi sedap Cik @Nor ..

      Delete
  3. Faveret sy roti jala cicah dengan kari ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn ramai yang memang makan roti jala cecah kari kan @AZ ...

      Delete
  4. apekahhhhh tetiba J kat bawahhh...hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. J itu rahsia peribadi @Sunah hahahaha...one day akan ku tulis di sini semuanya, harap bersabar ...

      Delete
  5. Maafkan aje si J**** tu.
    Hantarkan kari kepala ikan dengan roti jala tu, tentu dia suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakakakakah! Jangan kata kari, nanti saya hantar asam pedas letak racun tikus @Wak hahahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.