BILA DAH KE BAZAR RAMADHAN (PARAM), HABIS JUGA RM50 !

BILA DAH KE BAZAR RAMADHAN (PARAM), HABIS JUGA RM50 ! | Kes perabis duit betul kalau dah Sis Lin ke bazar ramadhan atau lebih di kenali sebagai PARAM. Untuk tahun ini dan juga setelah hari ke 9 harini berpuasa, Sis baru sekali inilah jejak ke bazar ramadhan. Itu pun pergi bazar ramadhan Taman Suria di area rumah Emak. Kebetulan berbuka di sana hujung minggu baru ni. 

Asalnya nak masak siput sedut, tapi puas ke pasar sana sini siput takde, makanya kata Emak beli ajelah di bazar, sebab Emak pun kurang sihat nak memasak. Sis is okay aje, anak-anak pun okay je. Dan teruja gak anak-anak sebab ini pertama kali untuk puasa tahun ni nak ke bazar, sebelum ni asyik masak makan di rumah atau makan di luar aje hehehe. 

Dah nama pun bazar ramadhan, orang jangan cakaplah, sesak, sana sini semua orang...penuh kereta sana sini, simpang siur semua dengan orang dan kereta, kalau Sis dah rasa senak rimas dah...pakkal je laa nak beli makan, Sis ko redah juga, tapi alhamdulilah rezeki dapat parking depan-depan hehehehe. 

Tapi bila nak masuk ke bazar...aaaa sudah! dengan segala asap, bau masak, dan segala macam bau manusia, terpaksa lagi ku redah. Punyalah ramai manusia, sampai Sis ko mulanya nak amik gambar dan video suasana bazar tu pun terus terbantut, tak jadi nak keluarkan handphone. Lagi kepit bag ada. Gile rapat orang ko, bahaya juga, kang ada jeee perangai jenis syaitan terlepas kang..tak pasal kang nak membayor bag duit lesap..jangan buat kerja yer...

Ini bukan memfitnah bukan menuduh perangai manusia, tapi itulah salah satu kejadian yang berlaku ketika di bazar ramadhan. Orang sibuk toleh sana sini nengok menu orang menjual, haaa ada yang amik kesempatan dengan kesesakan orang ramai, so korang hati-hati ya. 

Pusing sana sini entah tak tau nak beli apanya. Anak bujang sorang dah settle, dia beli nasi goreng seafood 'live action' sebungkus. Yang si Kakak masih mencari nasi ambangnya. Sis pula, beli nasi kerabu, lain-lain beli kuih muih aja. Haa juga beli air tebu.

Settle jer terus balik. Dalam pada nak balik tu duk mikir, terus berkata pada anak 'Habis rm50 lebih juga tadi gi Bazar ek' , Terus si kakak jawab 'Emaklah beli macam-macam', Erkkkk Emak juga yang kena ek hahahaha..

Yer betul, diam tak diam, dalam menghulur  membayar tu, habis juga ko rm50 hahaha. Harga dah naik ke apa ek? Tapi serius terkejut gak masa membayar air tebu tu, sebotol rm8 hengget ko! Ermmm okay dah..tak baik mengungkit makan...biarlah, dah beli dan dah makan pun kann...mahal ke murah ke, kita tak duduk diri kita sebagai peniga, jadi kita tak tau..

Kalau mahal jangan beli...kan senang cerita, tak payah duk membawang..apa-apa pun moga murah rezeki dan meniagalah dengan amanah, ikhlas, jujur dan fatonah..

Nak tengok apa yang Sis beli? Layankan aje gambo di bawah ini hehehe..tak payah nak perkenalkan diri dia, korang tengok mesti korang tau apa makanan tu kan hahahaha...Tu separuh antara menu yang Sis beli hahahaha.. 





OkBai...
selamat menjamu mata ..





P/S: Harini dapor Sis OFF...alhamdulilah rezeki ada undangan makan berbuka puasa ini malam..di mana? Tunggulah nanti Sis update ya ..


24 comments:

  1. betullah..kalau ke Param ni, tak sedar duit habis banyak.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerrr @Rohaida, tengok menunya memang sikit je, bayar pun harga biasa-biasa, tapi bila check balik...habis banyak juga duitnya hahahaha

      Delete
  2. kalau membeli untuk satu kelurga juadah berbuka bernilai RM50 no hal lah...

    kepuasan akan terasa apabila melihat kegembiraan orang tersayang yakni keluarga makan..

    bufet Ramadan biasanya lebih dari RM50...

    cuma untungnya jadi blogger selalu je makan free hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerr betul @MrHanafi, macam Sis makan 3 orang tu, ada juga sekali beli untuk Mak dan Adik, so fikir-fikir berbaloilah habis rm50 , cuma ada certain harga, melampau betul mahalnya...air je punnn...

      Alhamdulilah kalau buffet , jadi bloggerlah rezekinya di situ, dapat undangan makan sana sini...tapi kenalah buat kerja bukan makan free aje hehehe

      Delete
  3. fuh 50 hengget juga kan..mcm2 menu di beli tu...tp tula dgr juga harga bole tahan mahal kn...tk singgah lg bazar ramadhan..selalunya singgah nk cari kuih fav iaitu tepung pelita..stakat ni makmertua masih buat kuih tu psl blum lg singgah ke bazar ramadhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerrr habis rm50 @MamaTisya...beli makanan aje semua tapi harga air tebu rm8 sebotol tu makk aiii...nasib lerr dah minta baru tanya harga, lepas ni tanya harga dulu baru beli huhuhu

      Delete
  4. kadang takut jugak tengok harga makanan di param sekarang. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUkan takut je, seramm juga mendengarnyaaa @Umi hahahaha

      Delete
  5. tu yang atak berani nak pergi..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha iyerrr ini kali aje lah, lepas ni, enggak mau sih melainkan terpaksa @Hernee..pitammm

      Delete
  6. saya masa puasa ke 2 hari tu pun dekat rm50 habis. lepas tu insaf tak nak pegi lagi dah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khennn...kalau awal-awal lagilah menggile nampak makanan kannn @Eeca hahaha...memang meriah bazar ramadhan, kena kawal nafsu hahahaha

      Delete
  7. uishhh mahal nya air tebu tu hahaha. petang ni nak pergi bazar ramadhan Seremban, harap lah tak sampai rm50 kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerrr, lupa nak amik gambo, gilee terkejut nak bayo rm8 katanya @Sayidah...phewwww
      Sebelum pergi niat dulu hehehehe

      Delete
  8. Sebab tu malas nak ke param, bagi pak inche jer buat keje dia, hahaha. Tapi hari tu terpaksa ke param, mmg 30+ jugak habis dalam beringat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerr Kak @Seri, sebelum nak pergi dah kata dah, nak beli itu dan ini aje, sampai sana segala itu ini di belinya hahahahaa *salahkan diri sendiri hahahaha

      Delete
  9. betul sis.. kalau pegi bawak anak2 kecik ni lagi la, nak itu ini, kite pun tgk mcm2 rasa nak makan.. habis dekat rm40 jugak. tula baru sekali pegi. selain tu memang husband yg pegi sorg tiap2 ari.. beli tak sampai rm20. dilah memang tak sempat nak masak. memang terpaksa la membeli shj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kalau bawa anak yang tengah puasa lagilaaaa ...macam-macam nak di belinyaaa @Dilah, kadang kentang goreng pun nampak sedap hahahaha

      Delete
  10. haha mmg kompemlah duit melayang.. mama pergi kedai belakang rumah tu tu pun beli kuih baru 3 kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe khennn, ni baru sekali ni laa pergi PARAMnya @mamapp...tapi kemain nafsu gile, semua nampak sedap hahahaha

      Delete
  11. Cik Ash g param hari first habis dekat 2 ringgit cukup rm50 hahaha.. Hari kedua rm38.. Hari seterusnya bawah rm30 jer hahhaa.. Beli kat bazar apa tak kbr ni nafsu makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik @Ash kannnn...sekali pergi memang nafsu semuanya nak di beli...ngeri betul, semua nampak sedapkannn....

      Delete
  12. Hehe nak buat macam mana. Memang laju je keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn keluar macam ayaq jugaa @CikTie hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.