MENU SAHUR YANG SEDAP : KURMA AYAM BERSAMA KENTANG YEO'S

MENU SAHUR YANG SEDAP : KURMA AYAM BERSAMA KENTANG YEO'S | Salam 5 Ramadhan buat semua. Ya Allah pejam celik sekejap dah 5 hari kita berpuasa kan. Tau-tau nanti lagi 5 hari nak sambut raya. Korang dah mula buat persiapan raya ke? Baguslah mula awal, jadi kerja tu nanti berkurang juga dekat nak raya. Macam Sis, seperti tahun-tahun sudah juga, semuanya Suami yang urus dan sediakan, makanya tunggu ajelah signal dia. Kalau katanya 'okay kita tukar ini itu', so tukar ajelah, kalau tak, 5 kali ko datang raya rumah Sis, 5 kali jugalah macamtu je rupanya hahahaha. 

Takpelah janji masih diberi peluang untuk berhari raya. Dan jika korang ada rezeki lebih, boleh salurkan ke https://www.sislin76.com/2019/05/mvm-rayu-bantuan-untuk-misi-bantuan.html untuk saham akhirat korang . InsyaAllah berganda pahalanya nanti . 

Okay pagi tadi korang sahur apa? Masih ada mood memasak lagi ke? Atau memasing dah muka 'Beans' depan meja makan? Hehehehe. Kebiasaannya begitulah kan, masuk minggu pertama je, anak-anak semua dah buat muka nak bersahur, mungkin sebab mengantuk, letih so semua kalau boleh taknak sahur. Jangannn 'Ada keberkatan dalam Sahur itu', maka bersahurlah walau seteguk air. 


Kurma Ayam Bersama Kentang Yeo's 

Inilah menu sahur Sis pagi tadi untuk anak-anak. Di sebabkan semalamnya kami menerima jemputan berbuka di Ramada Meridin Hotel, makanya tidak adalah lauk untuk di bawa ke sahur, sebab dapur off. So kenalah masak. Otak agak blur nak masak apa. Sebut sardin semua anak-anak taknak. So lepas balik dari berbuka, kami singgah kedai. Sekali anak bujang boleh tunjuk Kurma Ayam Yeo's ni. So woww good idea gak. Bagus menjimatkan masa Emaknya nak 'bertukang' pepagi di dapur hahaha.

Makanya terjadilah menu Kurma Ayam Bersama Kentang ni. Sedap juga rasanya. Sis cuma tambahkan bawang besar dan lada merah sebagai tumisan awal, kemudian masuk aje kurma ayam tu. Biarkan sekejap, dah siap. Cepat dan sedap!


Yang nak mencuba silalah. Harga ye agak mahal rm5.50 kalau di kedai Sis, tapi okaylah untuk waktu kecemasan. Bagus idea Yeo's buat makanan dalam tin macam ni. Kalau agak tak sempat, bukak dan lebur je. Janji masak!

Oh ya, tinnya kecik jer, bolehlah makan untuk 2 orang atau 3 orang. Dan isi ayamnya agak hancur kecil-kecil. Alaa biasalah makanan dalam tin kan. Ko jangan harap seperti gambar pada tin tu yer. Mana nak dapat ayam seketul macam kita masak, agak-agaklah korang pun .... dah kata tadi, waktu kecemasan okaylah, janji kau masak!

Ada satu lagi Sis beli volodo ayam ke apa ntah namanya, hahahaha nantilah tunggu dah masak baru up hahahaha. Dia macam masak sambal gitu. Terbelit lidah nak sebut namanya hahahaha.

Okay untuk hari ini, dapur OFF juga lagi hahaha.
Aiii sabo je laa kan, ingat puasa takde terima jemputan berbuka, eh ada juga. Tu namanya rezeki bahagian anak-anak pula. Alhamdulilah ..






P/S: Time Suami takde ni bolehlah masak dalam tin macam ni, kalau dia ada, adeii memang Suami takdenya dia nak makan. Dia tak suka makan makanan dalam tin huhuhu. Kecuali dalam keadaan terpaksa. 


4 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.