SELAGI BOLEH MAKAN, KITA MAKAN, SYUKURI NIKMAT ALLAH

SELAGI BOLEH MAKAN, KITA MAKAN, SYUKURI NIKMAT ALLAH | Iyerr selagi boleh makan, kita makan, itu salah satu mensyukuri nikmat rezeki yang Allah berikan. Tapi jika dah sampai tak boleh makan dan ada makanan yang ko tak boleh makan, maka hindarilah dari makan berlebihan jika memudaratkan. Itu pesanan ringkas dari Sis ko yang 'pemakan' ni hehehe.. 

Apa yang kita makan harini, bersyukur, itulah rezeki yang Allah dah tentukan kepada kita. Jangan merungut, baik sedikit atau banyak pun. Sikit ko bising, banyak pun ko bising, mana nak datang berkatnya. 

Kalau masak di rumah pun, siap aje masak, time makan menu nampak sikit, dah makan berebut, jangan marah, dah itu laa rezekinya.. tapi kalau tiba masak terbanyak, membazir pulak, pun jangan membebel, Allah nak uji kita tu, mungkin time sedikit kita tak bersyukur, lepas tu bila dah beri banyak, ko membazir pulak.. haaa tu salah satu tanda kita ni kurang bersyukur, bukan tak bersyukur tapi 'kelupaan'... 


Jujurnya Sis cukup annoying kalau ada certain kelompok ni dalam menjaga badan, nak kurus, kekadang tu sampai tak makan, menyeksa diri, sedangkan rezeki tu ada depan mata. Kenapa sampai macamtu sekali? Oh, nak kata yang Sis ko ni tak jaga badan laa ek, sebab tu makan je semua dan badan gemok?.. sorry, tidak semestinya badan besar tapi makan sampai kenyang yaa.. silap tu..

Ada orang badan besar, dan makan banyak tapi dia kontrol, nampak aje banyak, tapi makannya sedikit, dari tak makan langsung lagi susah, boleh bawa penyakit.. dan jangan ingat kurus itu sihat, kalau takat kurus aje tapi penyakit semua ada sampai memudaratkan antibodi dan imun badan, pun tak gunaaaa.. 

Kita biar stabil, seimbang.. time makan kita makan, tak semestinya kurus tak boleh makan nasi, siapa cakap?... makan sedikit suku suku separuh, haa tu baru betul.. nak kurus nak diet semua boleh makan, kecuali kalau ko tak boleh kontrol dan 'over' makan, tu tak payah le ko nak beri nasihat.. dah dia pemakan.. biarkan je laaa..

Bagi Sis, jujurnya memang agak tak selesa dengan berat sekarang, walau ramai kata okay dengan ketinggian Sis ni tapi kalau boleh nak turunkan sedikit berat, tapi.... tapi lagikkk... tak nak terlalu memaksa diri.. Sis nak jadi diri sendiri, taknak ikut-ikut orang, dia makan salad, ko makan salad, dia makan roti, ko makan roti, ehhh sistem pencernaan memasing tak sama yaa, silap-silap ko boleh sembelit dan jadi buasir kang... jangan memainn.. 

So ikutlah sistem pemakanan yang betul dan termampu yang boleh ko buat.. rasa boleh kontrol makan, buat, rasa tak boleh minum manis, ye buat.. buat pelan-pelan jangan paksa.. Sis pernah buat tu semua, memang berat turun, tapi..... sebab over exercise (Zumba) dan tidak disiplin tidur, akhirnya kecundang, badan jadi lemah dan akhirnya hypertension... masuk ward dan terus ada HB dan now makan laa ubat darah tinggi ko sampai Abang Jamil mamposss.... nak macamtu?

Ada duit, haa pasang ler trainer personal, pi gym dan ikut nasihat pakar ko tu, nanti dia atur semua jadual exercise dan pemakanan ko... tu kalau mampu.. kalau tidak, latih laa diri sendiri untuk mendisplinkan diri dalam pemakanan dan juga rutin senaman korang.. 

Jika tak boleh juga... haaa apa susah, makan selagi boleh makan hahahahaha.. 

Okaylah membebel pulak panjang ekk pepagi ni.. Gambar Rojak Petis tu, gambar minum petang semalam, saje kasi up sini kasi panasss orang berdiet hahahaha.. makan pun depan laptop ekk.. Yerrr laptop tu dah jadi TV Sis, kawan Sis, dan juga teman berbicara (blog).. 


P/S: Harini tak masak, order Laksa Johor aje.. hehehe..

3 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

  1. Itula..diet biar seimbang jangan pula meyeksa diri

    ReplyDelete
  2. Menikmati makanan dalam masa yang sama terus mensyukuri nikmat kan Sis.

    ReplyDelete
  3. yee..jangan macam aku, turun berat badan sebab sakit kobid..huhuhu..

    now alhamdulillah selera makan dah ada, tapi still kena control, biar turun secara sihat..yukk kita!

    ReplyDelete

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment

Previous Post Next Post