TERPOTONG JARI SENDIRI, ADUH!


TERPOTONG JARI SENDIRI, ADUH! | Adoiii Sis punya terkejut tadi, meraung sakit, pedih dan berdenyut tadi tengahari, Tuhan aje yang tau oii.. bertahun buat kerja dapur, menipulah kalau takde pernah terpotong jari sendiri kan huhuhu.. dan ini hari Sis terpotong jari sendiri juga.. 

Baru kelmarin anak Sis,Kakak tu terpotong jarinya sampai darah non stop hingga terpaksa pergi klinik. Sampaikan kena marah dengan Doktor dan Nurse katanya sebab dah lebih 12jam darah tak stop tapi di biarkan, katanya boleh membahayakan nyawa, boleh kena jangkitan kuman dalam darah seperti arwah adik ipar Sis dulu.. aduhh punyalah takut Sis bila harini kena kat diri sendiri..

Memang banyak gilerr darah keluar tadi.. dan time ni jugalah entah mana handyplast Suami simpannya, satu rumah duk mencari tadi tak jumpaa, last-last balut aje dengan tisu dapur....adoiii... 

Terpotong Jari Sendiri, Aduh!

Terpotong Jari Sendiri, Aduh!

Lepas tengok darah banyak, Sis cuci dulu dengan aliran air, kemudian lap dengan tisu bersih.. dan tekan lama-lama nak bagi darah stop.. tapi tetap juga mengalir darahnya.. then amik tisu lagi Sis balut kemudian ikat dengan getah, konon nak bagi aliran darah stop jugalah.. agak lama juga Sis biarkan..

Lama lepas tu, rasa berdenyut-denyut plak, tak selesa.. Sis bukak balutan tisu tu then buka, Allah, banyaknya darah... darah still tak stop juga.. ermmmm tunjuk kat anak, anak kata 'pergi je laa klinik, kang jadi macam kakak'... ermmmm bercintanya nak pi klinik time gini adoiii..

Tiba-tiba.... 
Idea datang, kita usaha dulu kotlah menjadi kann.. 

Terpotong Jari Sendiri, Aduh!

Buka gobok, amik sebotol Minyak Gamat, then tuang atas luka jari terpotong tu.. biarkan kejap, then Sis tekan lama-lama pada luka tu dalam 5 minit, kemudian lepaskan..

Alhamdulilah, nampak darahnya stop dah tak mengalir.. syukurlahhh.. legaaa rasa... 
Nasiblah teringat tang minyak gamat tu haaa.. main cuba aje.. kalau tidak, memang terpaksa jugalah pi klinik, sebab takut mana laa tau lukanya dalam kann..

Ini pun rasa berdenyut ni, maybe lepas ni mungkin akan bengkak..
Karang baru Sis sapu krim luka pulakk.. 

TeaLive GreenTea

Bila anak tengok Maknya nangis, sedih kesakitan, dia ordernya air kegemaran Maknya.. Tealive Green Tea.. sejuk sikit rasa kesakitan tu.. anak pulak pi saje wahtsapp Ayahnya jari Maknya yang berdarah, dah Ayahnya macam haperr col Sis tadi tanya sambil membebel, kata tak berhati-hati, ermmmm... 

Harap lepas ni luka tu takde laa jadi jangkitan ke, riso juga..
Dan lepas ni kenalah berhati-hati.. lagipun pisau yang Sis guna tu memang tajam, Suami baru asahkan kelmarin, tu yang tersalah memotong daging, terpotong jari sendiri, adoiiii.. 

Yeee harini masak Daging Kari Kerisek... 
Nantilah Sis tayang yaa.. taip ni pun terjongket jari Sis (jari kelengking) hahahahaha...


P/S: Moga Allah pelihara, lindungi dan sihatkanlah Suamiku di sana.. aamiinn.. 

7 comments:

  1. adoiii lin... ako dah le pitam tgk darah2 camni!
    Rasa ngilu luka tu dapat dibygkan...
    Bebaik tu, kat rumah ada iodin x utk bunuh kuman tu? (yg ubat kaler kuning tu)..
    klu ada cuci sket ngan iodin tu pastu br letak minyak gamat..

    ReplyDelete
  2. allahu..seriau kita tengok mcm tu..betul tu alirkan di bawah air abgi cuci kotoran..

    ReplyDelete
  3. Harap2 dah okaylah.
    Bolehlah mintak mc masak 2 hari.

    ReplyDelete
  4. ngerii nyeeeeee😱😱😱😱 benda ni yg paling ditakuti kalau buat kerja2 dapur kan.

    ReplyDelete
  5. Kalau darahnya banyak tu, luka dalam, Lin. Dah stop tu, Alhamdulillah. Akk pernah jugak terpotong jari masa nak hiris pedal ayam, licin, tak berhati2 masa tu, serik betul

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.