AYAM BRAND™ KONGSI 5 JUADAH NOSTALGIA RAMADAN YANG MUDAH DAN LEBIH BERKHASIAT


AYAM BRAND KONGSI 5 JUADAH NOSTALGIA RAMADAN YANG MUDAH DAN LEBIH BERKHASIAT | Siapa je la yang tak mengenali dan mengunakan santan Ayam Brand™ dalam masakan kan? Sis sediri pun pengguna santan ni. Suka sebab santannya ada banyak pilihan, termasuk yang rendah lemak. Dah macam susu je kan. Rasa santannya sama je, cuma kandungannya tu berbeza dengan jenama lain. 

Santan ialah makanan utama dalam kalangan rakyat Malaysia lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan dan Raya untuk rasanya yang begitu nostalgia, lemak berkrim dan sihat untuk dihidang dalam apa jua juadah masakan. 

Ayam Brand™ memahami kesukaran rakyat Malaysia yang rindu akan rasa kuih pada zaman kanak-kanak dulu, namun amat sibuk dengan gaya kerja, dan risau dengan masalah kesihatan yang bakal dihadapi melalui pengambilan makanan yang tidak sihat. Sesetengahnya pula tidak sempat untuk menyediakan juadah sahur dan buka puasa.

Kelapa segar umum diketahui sangat bagus tetapi proses mengekstrak santan sememangnya mengambil masa yang begitu lama. Ayam Brand telah™ pun menyediakan santan kelapa yang enak, sihat dan mudah untuk didapatkan sejak beberapa dekad yang lalu. 

Santan Ayam Brand™ diperah dengan bersih daripada kelapa-kelapa matang yang terpilih. Ia kemudian disimpan di dalam pek-pek tetra yang mudah, menggunakan teknologi Suhu Ultra Tinggi (UHT). Santan ini setaraf santan yang diperah menggunakan tangan, tetapi lebih mudah kerana korang tidak perlu membersihkannya selepas itu.

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Korang boleh menggunakan Santan Ayam Brand™, Santan Trim Ayam Brand™ (45% kurang lemak) atau Santan Super Light Ayam Brand™ (hanya mengandungi 5% lemak) bergantung kepada citarasa korang.

Bersempena dengan bulan Ramadan dan Raya yang bakal tiba tidak lama lagi, Ayam Brand telah memperkenalkan Santan Ayam Brand™ 200ml dengan pek mudah dibuka Edisi Terhad supaya korang boleh menggunakan hanya ketika perlu, tutup penutup dan sejukkan selebihnya untuk digunakan kemudian hari. Pek baharu tetapi resipi santan yang sama.

Sekiranya korang gemar berkunjung ke bazar Ramadan, korang pasti sedar bahawa juadah nostalgia kegemaran korang tidak selalunya mudah untuk didapatkan. Pencipta resipi Ayam Brand™ telah memperkenalkan 5 resipi tradisional menggunakan santan yang boleh korang cuba di rumah. Resipi ini telah diolah dengan teliti bagi mengikut kesesuaian kelengkapan dapur di rumah serta kurang kandungan gula dan lemak melalui kerjasama dengan pakar pemakanan.

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Kuih-muih tradisional seperti kuih Akok dari Pantai Timur, kuih Tako yang juga dikenali sebagai kuih Limas dari Selatan, Bubur Pulut Hitam dari Utara, kuih Seri Muka Labu Kuning dari Kelantan dan sagu gula Melaka pasti mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak di kampung halaman. Kesemua kuih ini merupakan hidangan nostalgia yang mempunyai rasa lemak berkrim, diperbuat daripada Santan Ayam Brand™.

Jadi, apa tunggu lagi? Jom cuba Santan Ayam Brand™ pek mudah buka 200ml untuk Ramadan dan Hari Raya tahun ni! ..

Jangan lupa sertai pertandingan Ayam Brand Masak dan Menang. Caranya mudah sahaja, korang hanya perlu ambil gambar masakan korang yang dibuat menggunakan Santan Ayam Brand™ dan muat naik ke akaun Facebook atau Instagram korang dengan hashtag #santanayambrand. Korang berpeluang memenangi hadiah lumayan all-in-one cooker Innochef yang bernilai sehingga RM17,200! 

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.ayambrand.com.my/masakdanmenang.

Okay jom kita semak 5 resepi kuih tradisional yang mudah dan berkhasiat menggunakan santan Ayam Brand™.

1. Kuih Akok yang Mudah dan Pantas

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Untuk membuat kuih Akok, korang hanya memerlukan acuan mufin dan ketuhar sahaja! Didihkan gula Melaka bersama daun pandan yang telah dihiris nipis sehingga gula Melaka larut dan berbau wangi. Alihkan periuk dari dapur dan masukkan Santan Ayam Brand™ secara perlahan ke dalam periuk. Biarkan campuran tersebut sejuk. 

Sementara itu, panaskan ketuhar, dan sapukan minyak ke dalam acuan mufin. Masukkan telur dan tepung yang telah diayak ke dalam periuk yang mengandungi campuran santan dan gula Melaka dan kacau sehingga sebati. Tuang adunan tersebut ke dalam acuan mufin. Bakar selama 25 minit atau sehingga warna permukaan kuih menjadi perang.

Tips Sihat: Korang boleh mengurangkan gula Melaka tetapi rasa karamel akan berkurangan. Jangan digantikan dengan gula putih kerana ia akan menjejaskan rasa kuih Akok tersebut. Jika anda ingin kuih yang mengandungi kadar lemak yang rendah, gunakan Santan Super Light Ayam Brand™ yang hanya mengandungi 5% lemak.

2. Kuih Tako (juga dikenali sebagai Kuih Limas)

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Kuih Tako atau kuih Limas adalah sama seperti kuih Tepung Pelita tetapi mengandungi elemen manis atau rangup. Kemungkinan besar kuih ini sukar didapati di bazar-bazar Ramadan kerana memerlukan langkah tambahan iaitu penambahan elemen manis atau rangup tersebut. Jom kita lihat resipi mudah daripada Ayam Brand™ yang menggunakan jagung manis dan sengkuang Cina sebagai inti rahsia untuk tekstur dan serat.

Langkah pertama ialah untuk membuat 30 kelongsong kuih tako menggunakan daun pandan. Ini merupakan aktiviti yang menyeronokkan bagi kanak-kanak yang ingin membantu. Seterusnya, sediakan lapisan bawah dengan mencampurkan tepung kacang hijau, gula, garam dan air. Masak adunan tersebut di atas api yang sederhana sehingga pekat, dan padamkan api. Letakkan sengkuang Cina ke dalam setiap kelongsong dan tuang adunan ke dalamnya. Biarkan sejuk.

Untuk lapisan atas, campurkan santan, tepung kacang hijau dan air ke dalam periuk yang lain, dan kacau sehingga pekat. Tuang aduan lapisan atas ke dalam kelongsong dan hiaskan dengan sesudu kecil jagung manis. Simpan di dalam peti sejuk. Sesuai untuk Sahur!

Tip Sihat: Sukatan gula untuk resipi ini telah dikurangkan supaya ia tidak terlalu manis. Tepung kacang hijau, Jagung Manis Ayam Brand™ dan sengkuang Cina menambahkan serat dan vitamin. Apabila dimakan pada waktu Sahur dalam keadaan sejuk, ia mampu membekalkan tenaga yang mencukupi sepanjang hari.

3. Bubur Pulut Hitam

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Bubur pulut hitam adalah juadah enak, menyihatkan dan mudah disediakan. Korang boleh membuatkannya mengikuti citarasa korang. Masakkan pulut hitam, daun pandan dan air di dalam periuk yang bertutup di atas api perlahan. Reneh adunan tersebut selama sejam atau sehingga pulut hitam telah lembut.

Pada masa yang sama, panaskan santan, garam dan gula secukup rasa. Untuk menghidangkannya, kaut bubur pulut hitam ke dalam mangkuk and tuang campuran santan ke atasnya.

Tip Sihat : Jika korang memiliki periuk tekanan, korang boleh mengurangkan masa penyediaan juadah ini. Korang juga boleh memanaskan campuran santan di dalam ketuhar mikro selain daripada menggunakan dapur. Atau boleh juga memakai alat-alat elektrik yang lain untuk memasak. Korang juga boleh menyediakan hidangan ini dalam kuantiti besar supaya boleh disimpan dalam peti sejuk dan dipanaskan untuk dinikmati semasa buka puasa atau sahur pada hari lain.

4. Kuih Seri Muka Labu

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Kuih Seri Muka yang dikenali dengan lapisan bawah pulut yang berlemak dan lapisan atas kastard pandan hijau mudah didapati di mana-mana. Namun, kuih Seri Muka Labu agak sukar ditemui di bazar-bazar Ramadan kerana ia biasanya dibuat hanya untuk suka-suka.

Resipi untuk lapisan bawah pulut boleh didapati di laman web Ayam Brand™. Untuk kastard labu, gaul telur, santan, isi labu yang telah direbus dan dilenyekkan, gula dan tepung sehingga sebati. Gunakan teknik double boil untuk menghasilkan kastard yang halus dan licin.

Tekan pulut ke dalam acuan sehingga padat supaya boleh mengekalkan bentuknya apabila dipotong nanti. Gunakan penapis untuk menuangkan kastard labu ke atas pulut tadi. Kukus di atas api sederhana. Pastikan kuih tersebut sudah sejuk sebelum dipotong secara tradisi dalam bentuk berlian.

Tip Sihat: Guna periuk nasi elektrik untuk menyediakan lapisan bawah. Memandangkan isi labu manis secara semula jadi, korang boleh mengurangkan sukatan gula mengikut cita rasa. Telur adalah sumber protein manakala labu dan santan menambahkan serat, vitamin dan perisa untuk menghasilkan juadah berbuka puasa yang enak.

5. Sagu Gula Melaka

Ayam Brand™ Kongsi 5 Juadah Nostalgia Ramadan yang Mudah dan Lebih Berkhasiat

Sago Gula Melaka merupakan salah satu juadah yang diminati ramai namun versi komersilnya kerap menghampakan atas sebab kekurangan sagu dan santan, manakala gula Melaka tidak wangi dan tidak mempunyai tekstur karamel. Akan tetapi, setelah korang mencuba resipi mudah ini, korang pasti tidak akan kembali ke bazar untuk membeli sagu gula Melaka lagi.

Renehkan sagu di dalam periuk yang mengandungi air panas selama 30 minit dan kacau dengan kerap supaya sagu tidak melekat di periuk. Sementara menunggu sagu masak, panaskan santan bersama air dan garam. Biarkan sejuk. Potong gula Melaka menjadi bentuk dadu dan panaskan sehingga terbit bau wangi.

Untuk menghidangkannya, letak sagu di dalam mangkuk dan tuang santan dan gula Melaka yang telah dicairkan.

Tip Sihat: Korang boleh kurangkan gula Melaka dan gula perang. Untuk rasa lebih enak, panaskan gula Melaka sehingga ia menjadi karamel.

Begitulah 5 resepi dan cara membuat kuih tradional untuk membangkitkan nostalgia Ramadan Karim. Dapatkan semua resipi di atas dan banyak lagi di www.ayambrand.com.my

Selamat mencuba.. 


P/S: Terliur nengok pepagi Sago Gula Melaka tu oii.. adeiiii 

1 comment:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.