HARI KEDUA BERBUKA PUASA ANAK MASAK AYAM KURMA


HARI KEDUA BERBUKA PUASA ANAK MASAK AYAM KURMA | Kalau hari pertama berbuka puasa bersama Big Family, so hari kedua berbuka puasa semalam, anak Sis,Yana yang masak. Dari Sahur dia dah pesan, nanti suruh keluarkan ayam dan ikan, dia nak Ayam Masak Kurma.. mula Sis ingatkan, Sis laa nanti yang masak, rupanya dia balik awal, then terus sesiap bahan, dan jam 5.30pm, dia dah mula start memasak.

So Mak buat apa? Mak sambil ngadap bloglah, dah dua hari duk membelek, belajar, korek ilmu mengodeh blog dan guna tips SEO untuk naikkan trafik blog, alhamdulilah, sedikit sebanyak dua tiga hari ni, PV naik dan adsense pun beri reponse yang sangat baik.. Yang penting usaha dan yakin..

Biarlah orang kata 'buang masa' ke apa ke dengan blog ni, yang penting minat Sis jangan ko sibuk nak mengata.. yang menulis pun Sis, yang cari bahan dan posting pun Sis, so 'why you bother?' haaa.. tak suka jangan bukak baca okay.. 

Berbalik pada tajuk.. Memang masakan Kurma ni jarang sangat masuk dalam list menu rumah ni, sebab tak semua anak suka makan Kurma, lagi-lagi si sulung.. kalau anak bujang tak kisah, bedal je semua.. dan bila kata Yana nak masak, Sis cuma bagitau aje bahan dan cara masak, lain semua dia buat sendiri. 

Ayam Masak Kurma

Ayam Masak Kurma

Masak Kurma ni bukan susah sangat, senang aje, macam masak kari juga, cuma rempah aje lain, kari guna rempah kari, kurma guna rempah kurma, senang je kan.. hehehehe.. tapi nak sedap, korang masaklah guna resepi Kurma Che Nom yang pernah Sis kongsikan dulu, memang sedap.. 

Semalam pun Sis guna pakai balik resepinya ni. Anak kata 'Ooo senang aje' hahaha.. kalau senang haaa cuba buat yaa.. jadi ke takkk... cuma katanya takut tak sedap, ye laa sebab puasa kan, tak boleh rasa hahahaha.. 


Sambal Belacan

Hari Kedua Berbuka Puasa Anak Yang Masak

Dan menu tambahan lain yang Yana masak dan buat adalah; Ikan Selar Goreng Kunyit, Sayur Bayam Goreng, Sambal Belacan Limau, Keropok Ikan Trengganu dan ulam Kubis

Bila Yana tunjuk gambar dalam family, kakaknya cakap; 'Makk aii banyaknya Sambal Belacan?' hahahaha... Yana jawab; 'Stok dua minggu' kakakakakah.. adeiiii gasakkk dua beradikkkk.. 

Tapi nikmat sungguh berbuka puasa semalam. Tapi hanya Sis berdua aje dengan Yana. Suami balik lewat sikit, tapi sampai rumah makan juga sikit.. katanya masa berbuka tak lalu nak makan, sebab penat sangat kerja.. kesian Suami.. 

Lewat gak tidur semalam, sambil tengok tv mulut duk kunyah Keropok Ikan Trengganu tu.. memang kata dah, Ayahnya aje lee bedal makan.. nasib tegur, kalau tak, licin sebalang tu hahaha.. 

So harini nak masak apa? Kejap lagi fikir.. 

Ikutkan harini Sis ada jemputan makan #BuffetRamadhan, tapi kan dah kata, nak rehat dan merehatkan diri.. so terpaksalah tolak.. maaf ya..cuma esok aje laa, Sis ada program pertama CSR Ramadan.. nanti Sis kongsikan okay..


P/S: Mana nak cari Air Kathira ekk... sedapnyaa lahaii.. 

3 comments:

  1. Hujung minggu ni nak buat la lauk kurma ayam...sedapnyaaa...lama x makan..nak masak kurma x berpa pandai..asyik tak jadi...

    ReplyDelete
  2. Bagus, Yana.. muda2 dah pandai masak macam2

    ReplyDelete
  3. sama plak menu kita. tapi ena makan dengan sambal hitam pahang. lawannya tetap kena pedas kan. kurma ni senang masak dan tak pedas. senang bg anak makan.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.