GOOGLE PUN PAKAI MASK - CORONAVIRUS DISEASE


GOOGLE PUN PAKAI MASK - CORONAVIRUS DISEASE | Pagi ni bukak Google nampak doodle mereka pakai mask, so cute laaa kan.. Yaa harini sempena Coronavirus Disease, WHO (World Health Organization) menasihati 'alert' kepada dunia bahawa 'Masks are still important, Wear a mask and save a lives'.. begitulah kita dalam kepentingan memakai mask dalam norma baharu ni. Tak pakai sila bayar RM1k. 

Tapi kekadang tengok, ada juga yang tak faham, ada juga yang bukan 'bodoh' tapi muka tak reti bahasa, selamba badakk je kadang pergi dan keluar sana sini tidak memasak mask. Apa entah ek yang mereka fikir. Pernah dah Sis nampak, bukan kata cakap tulis sesajer ni. 

Ada masa bila nampak, nak juga tegur, tapi tengok pada badan 'sado' dia, tak jadi laa, kang silap tegur, bengkak mata Sis ko kang.. so bior le dia sampai pihak berkenaan yang menegur. Patutnya semua tau dan faham, bukan nanti jawab 'Saya tak tau'.. kalau ko duduk dalam hutan takpe le kalau kata tak tau, ni dalam soping mall kot... tak bawak, atau putus ke, pi lee beli dikkk... baru seringgit dua, tak sampai pun rege emas RM226gm punn.. hahahaha.. 

Google Pun Pakai Mask - Coronavirus disease

Protect yourself and others around you by knowing the facts and taking appropriate precautions. Follow advice provided by your local health authority.

To prevent the spread of COVID-19:
  • Clean your hands often. Use soap and water, or an alcohol-based hand rub.
  • Maintain a safe distance from anyone who is coughing or sneezing.
  • Wear a mask when physical distancing is not possible.
  • Don’t touch your eyes, nose or mouth.
  • Cover your nose and mouth with your bent elbow or a tissue when you cough or sneeze.
  • Stay home if you feel unwell.
  • If you have a fever, cough and difficulty breathing, seek medical attention.

Calling in advance allows your healthcare provider to quickly direct you to the right health facility. This protects you, and prevents the spread of viruses and other infections.

Masks

Masks can help prevent the spread of the virus from the person wearing the mask to others. Masks alone do not protect against COVID-19, and should be combined with physical distancing and hand hygiene. Follow the advice provided by your local health authority.


Google Pun Pakai Mask - Coronavirus disease

Gambar event malam tadi. Walau jarak bergambar tu dekat, tapi mask kena pakai dan tertib. Jarang juga kalau Sis bergambar buka mask, kecuali time makan. Tak susah mana pun, pakai then snap le gambonya. Alaa nak bukak mask bagai, sapo je le nak nengoknya weiii...

Kadang sampai dah malas nak makeup pun yaa ko, lipstik pun kadang tak pakai. Ye laa kalau dah pakai mask, pastu makeup, habis semua melekat kat mask, bila bukak tengok, geli pun yaaa... hahahaha so tu kadang elak pakai makeup, just tepek je laa bedak Johnsons hehehehe.. 

Kita ni rakyat marhen weii, kalau kata wajib pakai, ye pakailah, nak bayar RM1k tu banyak bagi Sis ko, boleh dapat cincin emas seketul berat 5gm hahahahaha... adeii yang degil tu bior lee, dia 'have-have' taraf kayangan.. kita ni ikut dan menurut je perintah, nanti kalau kes tinggi, kita meroyan je kat wall sendiri yekkk muahahahaha., adeiii serabut arr...

Dah lerr.. yang penting sekarang #KitaJagaKita ye sudah.. 

Wear a mask. Save lives.
Wear a mask
Clean your hands
Keep a safe distance


P/S: Ada sini pembaca Sis pernah kena saman tak pakai mask?.. 

14 comments:

  1. Betul tu sislin, ramai je lagi yang jalan ke sana ke sini tak pakai mask, selamba badak dia je. Nak tegur kang takut jadi benda lain pulak kang hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann, Sis dah berapa kali nampak, lagi kalau kat pam minyak, selambaa jeee

      Delete
  2. Yess, please wear our mask always...Huhu~
    Alhamdulillah, belum pernah kena saman 1k setakat ni... Moga dijauhkan..Fuhhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Nona, walau bergambar, pakai masak terus okay...

      Delete
  3. Kadang2 pakai mask ni pun boleh terlupa, bukan sengaja.
    Mungkin faktor usia yang dah menjengah senja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe beli tempat gantung masak Wak, senang nak bukak dan tergantung jee masknya time bukak

      Delete
  4. Sentiasa standby mask dalam kereta supaya tak lupa. Nak keluar jalan2 pun takut tapi mahu. Hehe

    ReplyDelete
  5. sis mentioned sini baru perasan.. betul la google pakai mask hehehe.. sbb kalau bukak pc ja terus tekan favorite tab... tak bukak google pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha yeee google pun pakai mask, apatah lagi kita ni haaaa

      Delete
  6. dak google ni pun pandai jaga SOP :) Comel pulak. Baguslah untuk peringatan. Susah nak menegur orang ni. Silap teknik tak pasal pasal lain jadinya.

    ReplyDelete
  7. Sejak pakai mask ni jimat makeup uollss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, kadang pakai celak kening je, pastu lain malas nak tepekkkk

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.