MINYAK MASAK KIJANG GOLD 100% KELUARAN BUMIPUTERA MUSLIM


MINYAK MASAK KIJANG GOLD 100% KELUARAN BUMIPUTERA MUSLIM | Nak menulis bab produk Muslim ni bukan boleh tulis sembarangan, salah tulis, balik-balik kang kita yang kena. Sebabnya, kita sendiri belum betul-betul faham akan apa itu produk Muslim. Sebenarnya kita kena fahami atau kita sepatutnya tau membezakan dua perkataan ini iaitu ‘mengutamakan produk muslim dan ‘membokot produk non-muslim’. 

Kedua-dua perkataan itu mempunyai maksud dan kesan yang berbeza. Mengutamakan atau priority adalah bermaksud kita memberi keutamaan tetapi kita tidak memboikot. Secara natural, berapa ramai orang Melayu di bandar yang dapat membelek setiap barangan samaada ia produk Muslim atau sebaliknya?. Sis sendiri pu mengaku, kadang main amik je apa yang perlu tanpa membelek. Korang sendiri macam mana? 

Dengan kekangan masa dan nama sesebuah produk itu, pengguna Muslim akan memilih apa yang dia perlukan tanpa fikir panjang. Akhirnya, orang Melayu akan membeli produk tu berdasarkan logo halal, kepopularan jenama dan harganya. Sebagai pengguna, atau Sis sendiri pun akan cari produk yang kita selesa gunakan. Kan?.. 

Minyak Masak Kijang Gold 100% Keluaran Bumiputera Muslim

Produk Muslim Harga Yahudi?

Biasa dengarkan tajuk begini? Segelintir yang tidak tahu hujung pangkal, akan mudah menjatuhkan hukum kepada peniaga Muslim hanya kerana perbezaan harga tanpa mengkaji di sebaliknya. Imej peniaga Muslim sering dihujani dengan negativiti.

Sama juga dengan topik minyak masak yang baru-baru ini mendapat perhatian ramai selepas diumumkan kenaikan harga disebabkan minyak sawit mentah (CPO) melebihi RM4,000 per tan metrik pada awal Mac lalu.

Berikutan kenaikan harga minyak, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi berkata, hal ini telah menimbulkan rungutan masyarakat dan pasaran tempatan namun kenaikan harga minyak masak tidak bersubsidi bergantung kepada CPO dan harga pula ditentukan berdasarkan permintaan dan bekalan.

Kenaikan harga minyak masak ini turut memberi tekanan kepada syarikat pengeluar minyak masak termasuk Minyak Masak Kijang Gold. Produk minyak masak keluaran Purity International Sdn Bhd iaitu syarikat 100% Bumiputera Muslim turut mendapat tempias apabila dilabel sebagai ‘harga Yahudi’ hanya kerana sedikit perbezaan harga. 

Minyak Masak Kijang Gold 100% Keluaran Bumiputera Muslim

Pengasas Kijang Gold, Puan Hajah Nor Sabimi Mohamed Aluwi berkata, kecaman yang dihebahkan itu tidak benar sama sekali kerana rata-rata pengguna setia produk mereka menganggap harga minyak masak jenama itu sangat berpatutan selaras dengan kualiti.

“Walhal jika dibandingkan jenama lain yang menggunakan sama kualiti, biasanya harga minyak mereka sebenarnya lebih tinggi tetapi mungkin segelintir pengguna boleh menerimanya kerana jenama mereka sudah lama bertapak di pasaran.

“Pemilihan minyak masak perlu dititikberatkan oleh pengguna bukan sahaja daripada faktor harga, malah pemilihan siapa pengeluarnya, kualiti dan jenis minyak yang digunakan. Penting kerana ia bukan sahaja mendatangkan risiko kepada kesihatan, namun kesucian dan kebersihan sesuatu produk juga perlu diambilkira,” katanya.

Wanita tegas yang juga CFO kepada Purity International ini amat menyarankan agar pengguna memilih produk minyak masak yang sememangnya diyakini keluaran 100% Muslim serta tidak membiarkan diri mereka terjerumus dalam lembah syubhah hanya untuk mendapatkan harga yang murah.

Minyak Masak Kijang Gold 100% Keluaran Bumiputera Muslim

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Purity International, Haji Mohd Zaidi Ismail turut menyatakan simpati kepada ramai pengguna minyak masak kerana mereka dikelirukan dengan ‘jenama berbaur Muslim’ di pasaran sedangkan pengeluarnya belum tentu Muslim.

“Banyak juga pengeluar minyak masak menggunakan nama dan mengetengahkan ciri-ciri ‘Islamik’ serta menjual pada harga lebih murah untuk mengumpan sesetengah pengguna Muslim,” kata Mohd Zaidi.

Jenis minyak masak juga katanya, salah satu aspek yang mempengaruhi harga barangan keperluan itu sendiri. Minyak masak di pasaran tempatan mempunyai 3 jenis minyak yang berbeza iaitu CP10, CP8 dan CP6. Kebanyakan minyak peket atau lebih dikenali sebagai minyak subsidi, menggunakan CP8 atau CP10 kerana gred yang lebih rendah serta murah.

Segelintir pengeluar yang mementingkan keuntungan akan mencampurkan minyak masak kitar semula dan diletakkan peluntur serta pewarna tiruan yang sememangnya boleh ‘membunuh dalam diam’.

Minyak Masak Kijang Gold 100% Keluaran Bumiputera Muslim

Bagaimanapun produk keluaran Kijang Gold menggunakan minyak yang berkualiti premium iaitu CP6 super olein yang baik untuk kesihatan. Penggunaan minyak masak CP6 atau minyak sawit merah bukan sahaja mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting seperti karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin E dan fitosterol, malah dapat mengawal penyakit jantung, katarak, rabun malam, kanser mulut, paru-paru, kulit, hati dan perut.

Disebabkan itu, pihak Kijang Gold sangat menekankan bahawa minyak masak keluaran mereka sangat bagus dan dijamin suci, halal serta berkhasiat.

Jenama Kijang Gold mula bertapak di dalam pasaran tempatan pada akhir tahun 2019 dan mula melonjak naik apabila produk mereka mula memasuki pasaran luar termasuk Kemboja, Myanmar, Maldives, Afrika dan Filipina.

Untuk mendapat maklumat terperinci tentang minyak masak Kijang Gold, sila layari Facebook Minyak Masak Kijang Gold, Instagram @kijanggold_official dan Twitter @kijanggold.


P/S: Di yakini.. lepas ni bolehlah cuba plak Minyak Masak Kijang Gold ni. Di JB belum ada nampak pulak minyak ni.. 

10 comments:

  1. alamak jarang beli minyak masak 🤣 taktahu la pakai brand apa hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ko bior betul? Habis tu sapa yang beli minyak oii..

      Delete
  2. Belum ada nampak lagi. Kalau ada InshaAllah boleh beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn sama laa dengan Sis, belum ada nampak di sini PC ..

      Delete
  3. Hi...jom join GA ni!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2021/03/giveaway-raya-bersama-shida-radzuan-blog.html

    ReplyDelete
  4. first time baru dengar ni....

    ReplyDelete
  5. thank you sharing sis, baru first time dgr ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann, nanti b oleh cuba kalau ada nampak kan Atie..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.