HARI KEDUA BELAS BERBUKA PUASA AKU MASAK ASAM PEDAS IKAN PARI SEGAR


HARI KEDUA BELAS BERBUKA PUASA AKU MASAK ASAM PEDAS IKAN PARI SEGAR | Nikmat tak terkata bila dapat masak Asam Pedas Ikan Pari. Ikan Parinya pulak ikan segar Suami bawa balik dari memancing. Yaa sebaik aja Sis sampai kerumah lepas balik dari staycation di The Westin Desaru Coast tu, Suami pun sampai rumah juga dengan bawa tong besar. 

Sebab sewaktu Sis staycation Suami pergi memancing laut semalaman. Kalau tengok pada gambar yang di beri, memang kus semangat laaa ikan-ikan yang dia dapat.. tapi nasib baik juga, ada antara ikannya dah pun Suami kerat-kerat. Jadi senang Sis nak uruskan selebihnya..

Sampai rumah Suami pun lelap, kepenatan sangat agaknya.. Sis pula kemas bag dan sesiap mendobi semua, sambil fikir nak masak apa laa agaknya untuk berbuka puasa petang tu.. 

Buka tong ikan, nampak ikan pari dah di potong dua. Apalagi 'ting', terus laaa ada idea nak masak apa petang tu, apa lagi, Asam Pedas Ikan Pari Segar le gamaknya hehehehe.. 

Hari Kedua Belas Berbuka Puasa Aku Masak Asam Pedas Ikan Pari Segar

Hari Kedua Belas Berbuka Puasa Aku Masak Asam Pedas Ikan Pari Segar

Mulanya Sis takut gak nak masak, tengok pada gaya dan rupa, macam liat aje ikan pari tu, sekali tanya Suami katanya ni ikan pari isinya lembut, pari apa laa Suami cakap, lupa pulak Sis.. so semua ON masak Asam Pedas, makanya terjadilah menu berbuka puasa hari kedua belas kami, Asam Pedas Ikan Pari..

Kosong je asam pedasnya, sebab masak apa yang ada. Nasib baik ada daun kesum dalam peti ais, so guna aje mana bahan yang ada, janji siap masak.. 

Kebetulan semua barang habis, sayur pun takde, Yana kata, tak payah masak syur, goreng telur dadar aje, tapi macam tak best pulak.. macam ada sumting wrong je kalau makan takde sayur hahahaha.. 

Hari Kedua Belas Berbuka Puasa Aku Masak Asam Pedas Ikan Pari Segar

Tiba Suami kata, beli aje Yong Taufu.. yaaa good idea tu hehehehe.. 

Terus Sis buka Food Panda dan order Yong Taufu yang biasa Sis order tu. Senang dekat aje belakang rumah, tak payah nak keluar pi bazar leee.. Yana pun gorengkan karipap 3 ketul hahahaha.. katanya sorang sebiji makan hehehe.. 

Hampir nak buka, baru Sis goreng telur dadar, sebagai penambah menu.. tapi masa berbuka, Yong Taufu tu sentuh sikit aje, kami makan asam pedas ikan pari dan telur dadar aje.. tapi lepas Isyak, sambil nengok TV, kami sambung makan lagi, borak-borak, tau-tau licin semangkuk Yong Taufu tu, alhamdulilah, takde laa membazirnya.. 

Memang sedap Yong Taufu dia.. berbaloi beli, mangkuk besar tu RM33 ajer.. bahan siap semua.. 

Tapi yang menyelerakan asam pedas ikan pari tu juga, dah le ikan segar, sekali makan isinya lembut gilerrr.. nikmat sungguh makan, Sis dan Suami siap meratah seketul sorang bila nasi dah habis.. memang makan sekali hadap.. Suami taknak buat Sahur, nanti sayang katanya tak habis.. 

Alhamdulilah.. 
So harini nak makan apa? Harini kita follow Suami makan luar hehehehe.. 


P/S: Pepagi perut buat hal, angin sebu dah sampai huhuhu ... nasib ada Garci Pro, tenyeh je kat perut..

4 comments:

  1. rajin betul perut ko buat hal tahun ni ye...
    moga bebaik aje tu

    ReplyDelete
  2. Dugaan apakah iniiiiii??? Walaupun hari tu dah masak ikan pari asam pedas, tetaplah kecurrrr

    ReplyDelete
  3. Sedapnya asam pedas pari, aduhh memanggil betul la heehe

    ReplyDelete
  4. Memang nampak segar ikan pari tu sis...

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.