Header Ads


MENU SEDAP PKP - EMAK REHAT ANAK MASAK


MENU SEDAP PKP - EMAK REHAT ANAK MASAK | Untunglahkan bila kawin muda ni, anak pun dah besar, walaupun Emaknya belum tua sangat pun hahahaha. Yaaa laaa Sis ko baru umur 44tahun, belum masuk katagori Warga Emas hokay, so masih dalam kategori belia...eh dewasa hahahaha.

Alhamdulilah, masih juga Allah beri lagi kesihatan yang baik, walaupun dah ada penyakit Darah Tinggi dan Kolesterolnya. Tapi makan ubat jangan tinggal, so kesihatan korang tu tetap terjaga ya. Ni dah tau sakit, ubat pun taknak makan, tidur tak cukup, dan tak reti nak bawak badan tu rehat, kerja 24jam manjang...opsss terasa ke? Lalalalala..

So apa kabar korang haaa? Dah masuk entah ke berapa hari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni pun Sis tak mengira, main tengok date kalender je, taunya sambung dan sambung sampai 28/4/2020. Apa nak buat, kita doa je yang baik-baik untuk negara kita Malaysia.

Korang mesti dah sampai blur buntu otak nak mikir masak apa kan hari-hari? Lagi plak yang biasa bekerja, tiba-tiba kena duduk rumah, layan tekak anak dan Suami, memang laa blur kejap mikirnya kan. Bagi Sis yang sememangnya surirumah ni, PKP ke tak PKP ke, memang dah tentu kena masaknya, dan menu masaknya pun, sama je masa PKP dan sebelum PKP, so jaranglah ada masa blur nak masak apa, cuma 'penat', penat sebab hari-hari kena masak hahahaha.

Lain kalau tak PKP, boleh keluar jalan, makan luar atau beli bungkus je apa kita nak makan, ni bila dah kena PKP, duduk le rumah, then nak order makan online plak ada yang boleh hantar, ada yang tak boleh sebab tak boleh lebih dari 10km...so masak aje laaa...

Cuma nasib baik ada anak tu, sorang bergilir jugalah masaknya. Kejap dia masak, Sis rehat, kejap Sis masak, dia mengemas rumah, kena saling bantu membantu, barulah adilkan, takde le kata makan tidur makan tidur je kejenya hahaha.

So harini Sis nak kongsikan dengan korang antara menu yang anak Sis masak yang takde Sis post dalam post facebook Sis hehehehe. Ye lee kalau kang asyik masuk gambo masak je kat facebook tu, dah jadi buku resepi plak facebook Sis hahahahaha...kita kasi balance laa yaa..

Resepi takde, cuma gambar aje, kot mana le tau kan, menu tu bago korang idea..hokay selamat menjamu mata dan selera..hehehehe..

Menu Sedap PKP - Ikan Bakar Cecah Air Asam 


Menu Sedap PKP - Sayur Bayam Tumis Air 


Menu Sedap PKP - Ayam Goreng Tepung Bestari 


Menu Sedap PKP - Ikan Selar Goreng Kicap 


Menu Sedap PKP - Sotong Masak Paprik


Menu Sedap PKP - Sayur Cendawan Campur 


Menu Sedap PKP - Sambal Telur Rebus 


Menu Sedap PKP - Sayur Kacang Botol Tumis Belacan 


Hokay dah, tu je dulu Sis kongsikan ..

Ada banyak lagi wooo, tapi nantilah, tunggu next posting plak ek, kang jenuh korang nak scroll hahahaha.. Uantuk yang ada ni haa, kalau korang putus idea, haa bolehlah gunapakai idea menu sedia ada ni. Resepinya plak, pepandai le ko olah yaa, sebab bukan Sis masak, anak Sis yang masak hehehe.

Harini pun tu haa sibuk dia kat dapur, harini anak masak Sapageti Carbonara dan juga now tengah uli adunan Donut dia hahahaha...berani tu nak buat Donut, kita tengok kannn, jadi ke tak Donut dia hahahaha..jeng jeng jeng...

Emaknya nengok macam menjadi je naiknya tu..hehehehe..nanti kalau jadi Sis share, kalau tak jadi, korang faham-faham aje la yek hahahaha...

Okay dah, sambung nanti, langit dah gelap nak hujan...alhamdulilah..


P/S: Risau dengan keadaan Suami ...moga Allah jaga dia untukku..aamiinn..

14 comments:

  1. Replies
    1. Alhamdulilah PC, anak masak Emak rehat hehehe

      Delete
  2. Wow, Wowwwww! Sedap semuanyaaaa.. I likeee ikan bako... Ha, nak nengok donuttt. Hahahahahaha.. Saya skrg rajin try bazar online.. Sedap mencuci mataaa.. terbeliiii pastu.. terrmakan.. terrpost kat fb.. Lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha donut gebu dah siap, silalah ke posting tu yaa, Sis dah update dah tu haaaa

      Delete
  3. rajin anak sis masak, memang meriah la dapat try macam2 resepi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut giliran juga masak Tiara, hahahaha kalau hari-hari membebel gak dia hahaha

      Delete
  4. Ramainya juadah.
    Bolehlah emaknya berehat sambil nonton industan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerrr juadah dalam seminggu dua tu Wak, bukan sekali makan hahahaha

      Delete
  5. Tudia....sekali keluar menu beratur ha...semua sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan, bagi idea orang nak masak hehehe

      Delete
  6. Tudia....sekali keluar menu beratur ha...semua sedap

    ReplyDelete
  7. semuanya membuatkan aku terliurrrr

    tapi betul lah wei, dulu sebelum pkp, aku masak ikut sukahati aku je nak makan bila...ni bila masuk pkp, aku kena fikir untuk orang lain juga...sebab ada yang makan nak ikut waktu dan jadual cukup lunch dengan dinner...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...
      Kann Sunah, sama lee gan Sis ko, kalau tak ikut je time sendiri nak mencekik, ni ada anak-anak, kena masak awal ikutlah jadual adeiiii...

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.