Header Ads


RESEPI TAUHU BERLAUK VIRAL YANG PALING SIMPLE DAN SEDAP


RESEPI TAUHU BERLAUK VIRAL YANG PALING SIMPLE DAN SEDAP | Korang pernah cuba? Sis tak pernah cuba tapi semalam anak Sis Yana yang membuatnya. Yerr bukan Sis buat, anak yang beriye sangat nak buat. Sebab tu lerr gambar kali ni tidak berapa lawa, dua gambar bawah tu je Sis amikkan, sebab masa anak tengah buat, dia yang amik gambar. Masa tu Sis bizi tengah layan Hindustan, hahahaha. Tau-tau dah siap dah.

Tapi takpe, Sis bagitau anak minta jer gambarnya, dan Sis nak kongsikan di blog Sis. Kot nanti mana tau kan ada kalangan kawan-kawan sini yang nak buat, atau Sis sendiri yang nak buat, so boleh buat rujukan sendiri.

Tanya anak, mana dia dapat resepi, dia kata dia google dan jumpa satu resepinya yang viral sikit dulu, dan bahan dan cara buatnya pun senang. So anak cuba dan ikut resepinya bulat-bulat.

CUMA anak Sis buat ni TIDAK ADA daging kisar atau ayam cincang tu jer. Anak Sis cuma letak kesemuanya HANYA tauhu saja.

Bukan apa, masak dengan apa yang ada je. Daging kisar memang takde, ayam ada tapi tak dikeluarkan dari freezer, so keras, malas nak tunggu katanya. Tapi rasa tetap sedap, lembut dan memang sedap!! Nanti kalau korang buat, korang letak lee daging kisar dan ayam cincang tu.
Korang cubalah sendiri.

Resepi asal di SINI .


Resepi Tauhu Berlauk Viral Yang Paling Simple Dan Sedap

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Bahan kisar

4 keping tauhu biasa
2 pek tauhu telur
2 biji telur
Sedikit air

Bahan inti

Daging kisar/isi ayam kisar (digoreng tanpa minyak) *Anak Sis tak letak
Bawang merah (dihiris)
Lobak merah (dihiris)
Daun bawang (dihiris)
Daun sup (dihiris)
Cili besar merah (dihiris)
Lada hitam (secukup rasa)
Lada putih (secukup rasa)
Serbuk bawang putih
Bahan perasa
Gula (sedikit sahaja)


Cara-cara membuatnya :

1. Campurkan kesemua bahan kisar dan bahan inti dan gaul rata.
2. Masukkan bahan yang telah digaul ke dalam bekas-bekas kecil. Pastikan diisi penuh kerana tauhu berlauk akan mengecil setelah dikukus.
3. Kukuskan tauhu berlauk selama 20 minit.

4. Apabila sudah masak atau tidak cair lagi, angkat dari kukusan dan tunggu sejuk sebelum dikeluarkan dari bekas.
5. Pecahkan telur dan salutkan tauhu berlauk dengan telur.
6. Gorengkan sehingga perang keemasan atau garing



Siap masak, korang makan panas-panas dan cecah dengan sambal kicap! Nikmatnya memang boleh gile, sebab makan tak benti-benti hahahaha.. Lembut sangat tauhunya, tapi lepas goreng tu, dia tak ler terus kecut meleper, elok je bolat. Nak makan ko gigit baru dia penyekk.

Kalau korang nak kukus dalam loyang pun boleh kata anak Sis. Tapi sebab anak buat semalam, kitaorang nak frozenkan, so buat dalam bekas kecik-kecik gitu, senang nak simpannya. Tu pun  anak kukus dalam acuan kuih lompang Sis, kalau korang ada mangkuk dadih kecik tu macam yang resepi asal tu tunjuk, pun senang juga.

Memang sedaplah, siap Sis cakap kat anak, nanti kita buat lagi time bukan puasa. Mesti sedap buat makan berbuka. Kalau ada anak sulung Sis tu, dia lagi suka. Nanti dia balik nak buat sesama. Buat bebanyak, frozenkan., senang nak makan panaskan aje.

So korang yang nak mencubanya, sangat Sis rekemen, sangat sedap, mudah dan enak bangatttt!!
Cubalah..

Okaylah, harini nak masak menu special sikit hehehe. Menu apa? Rahasia hahahaha. Masak ikut bahan dan lauk mana yang ada jer. Next week laa baru keluar berbelanja atau minta tolong Suami aje beli kalau dia ada keluar kerja awal. Senang dah beli awal-awalkan sebelum puasa, nanti orang dah mula sesak!


P/S: Rindu laaaa nak ....... Sis nakkkkkk......nak apa? Nakkkkkkk.....alaaa nakkkkkk.....*sambung

18 comments:

  1. Okay..nak tiru lah standby menu bulan puasa

    ReplyDelete
  2. Ini boleh buat kudapan juga nie kan, cicah sos pasti sedap.

    ReplyDelete
  3. eh eh hari tu kak dana pun ada buat kan tauhu berlauk ni...masa tu aku pestime la tengok benda ni...kalo ibah n kak ajan tau ni, mesti diorang nak cuba...peminat tauhu katakan...

    ReplyDelete
  4. oii sedap nyer!!!
    ada kicap cili, cicah, ya Allah, nikmat mana la kita nak dusta kan.
    aida x pernah buat ni. baru plan nak buat tauhu bergedil, sis.
    mcm lebih kurang ajer.
    lagi satu, acuan lompang tu nak kena beli lah.
    boleh buat mcm2 ekk guna dia. kek coklat pun boleh. berguna.

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaaa geram tengok tauhu gebu2 tu. terima kasih share resepi kak lin

    ReplyDelete
  6. nampak sedap ya tauhu ni. kalau ada dkt bazar ramadhan mesti saya beli. tapi tahun ni mcm takda pulak bazar ramadhan.

    ReplyDelete
  7. sedapnya tengok. tapi kita tak pandai makan tauhu. ok bagi yang suka makan tauhu, kena cuba kot. tengok gambar pun nampak sedap. :)

    ReplyDelete
  8. Bolelah cuba nie..kita pun dah asyik memasak di dapur smpai x tau nak masak apa dah..tue nampak sedap

    ReplyDelete
  9. Tahu sumbat yang berlauk ini favourite kita. Nampak nice pula guna bekas warna merah tu, selalu orang buat kena potong jadi bentuk bunga nampaklah kecik besar nya.

    ReplyDelete
  10. Tauhu telur dah ada, cuma tauhu biasa tak cukup. Memang teringin sangat nak buat ni. Kalau fry dengan air fryer mungkin boleh kot kan?

    ReplyDelete
  11. This looks nice! Will be in my next cooking list! Thank you for sharing!

    ReplyDelete
  12. Sedap tengok orang buat tauhu berlauk. Tapi Marina tak makan tauhu la pulak. Hihi

    ReplyDelete
  13. Bahan nampak senang nak buat, nanti bolehlah nak cuba! nampak sedap tapi nak tambah cili padi sikit, suka makanan yang pedas

    ReplyDelete
  14. boleh buat kudap kudap dok petang petang ni. asik lapar je memanjang perut ni sis lin oi. mengunyah jee kerjanya

    ReplyDelete
  15. Wah.. simple jer buatnya nti nak try jgk sbb suka mkn tahu sbb selalu tahu goreng jer

    ReplyDelete
  16. Wahhh nampak sedap. Tak pernah cuba lagi ni. Bolehlah sis cuba utk menu terbaru sis nanti

    ReplyDelete
  17. hey sedapnya sis. nak kena cuba ni, hope jadi dan boleh dimakan la.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.