SELAMAT PAGI - ZIKIR HARI ISNIN


SELAMAT PAGI - ZIKIR HARI ISNIN | Selamat pagi semua!! Morning!!.. Dah sarapan? Laaa kenapa muka monyok je tu ha? Monday Blues? Weyyy tak elok tau berMonday blues ni, sebagai orang Islam, kita kena gembira, kena suka bila datangnya Hari Isnin. Sebabnya Nabi kita Nabi Muhammad SAW, di lahirkan pada Hari Isnin.

Banyak Kelebihan Hari Isnin yang boleh kita amik tau jika tak tau.. So not good hokay berMonday Blues bagai tu. Cuba senyum dan say CHEESE ....haaa kan manis tu..hehehe..

Sambil-sambil mengemas, memasak, membasuh atau apa saja kerja tu, jom kita sambil basahkan bibir dengan berZikir pada Hari Isnin. Supaya segala urusan kita, emosi kita, mood kita Allah beri yang lebih baik, bahagia dan dipermudahkan semuanya.

So senyum-senyum selalu. Ingat! Senyum itu sedekah ...


Zikir Hari Isnin

“Zikir” bererti “ingat” atau “sebut”.

Di dalam agama Islam, ia bermaksud mengingati Yang Maha Esa dengan menyebut kalimah suci dan nama-nama Allah. Selain daripada ibadah lain seperti solat dan bersedekah, amalan zikir adalah satu amalan yang boleh memberikan banyak manfaat dan kelebihan kepada orang yang mengamalkannya, bukan sahaja pahala, malah juga hati yang tenang serta keimanan yang teguh.

Ini berdasarkan suatu hadis yang bermaksud:
Daripada Abu Dzar berkata, lalu beliau bertanyakan kepada Nabi Muhammad SAW:

“Sukakah Engkau (wahai Muhammad) untuk memberitahu ucapan apakah yang paling disukai Allah SWT.?”

Lalu Baginda menjawab:

“Subhanallahi wabihamdih” (Maha suci Allah dan segala pujian bagi-Nya.)

Sebaik-baiknya, setiap zikir dibacakan sebanyak 1000 kali. Tapi ianya tidak perlu terikat dengan bilangan, ini kerana semakin banyak kali dibaca, InsyaAllah, lebih banyak pahala yang diberikan oleh Allah SAW.

Sebenarnya, tidaklah sukar untuk menyempurnakan 1000 kali bacaan sehari pun. Boleh je kita gunakan kaedah pecahan iaitu melakukan 200 kali bacaan setiap kali selepas solat fardhu 5 waktu. Senangkan. So jom amalkannya.


P/S: Harini menu apa haa korang? Sis harini nak masak CRAB! Hohohoho..

8 comments:

  1. Betul tu

    Selamat Hari Isnin Sis Lin

    ReplyDelete
  2. biasanya hari Isnin ni penuh debaran sebab hari first week mula kerja. hehehe terima kasih atas peringatan ini. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn SS...sebab itu kita kena mulakan hari Isnin dengan penuh bahagia...

      Delete
  3. aku hari ni wednesday blues...huhuhu...boleh pukul 10 pagi tadi aku pergi masuk bilik dan tidur balik sampai tengahari sebab tak nak buat apa2 -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama laaa aku Sunn...sampai nak ngadap IG ke nak nengok IGs ke, jadi malas nak mampos...huhuhu layan blog dan FB aje..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.