Header Ads


BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN) - SEMAKAN STATUS AKU


BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN) - SEMAKAN STATUS AKU | Orang sibuk nak semak, Sis ko pun sibuk gak nak semak, tapi entah apa nak di semak pun tak tau, buat menyemak line je ada laaa kata anak Sis, hahaha kurang asam kann..

Memang sedia maklum pun, Sis surirumah, dan tak pernah pun bekerja dan ada pemotongan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ni, so memang tau le takdenya lee nak dapat atau layak permohonan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) tu, tapi saje, gatal nak tengok, mana lee tau kan, mereka salah key in, tup-tup lulus ke, haaa mana tau kan hahahaha..

So dengan tanpa sengaja Sis suruh laaa anak Sis semakkan, yang Ayahnya dengan si bujang dah gelakkan Emaknya dah hahahaha, arghh tak kira, nak juga semak hahahaha..

Untuk anak Sis,Yana alhamdulilah dia layak dapat untuk permohonan bujang, yang Kakaknya dan si bujang Sis tu, dapat bantuan pakej pelajar punya, alhamdulilah jadilah kan. Kalau Suami, dia memang taknak semak dan katanya dia memang tau tak layak, dan kalau dapat pun dia kata, nak pulang balik dan beri aje laa pada yang lebih memerlukan, sebab kami tau kemampuan kewangan kami, syukur dengan apa yang Allah berikan ni untuk kami sekeluarga.

Dan maka dengan itu, anak pun semak laaa Emaknya punya..


Soalan: 'Sis nak check kat mana?'
Jawaban: 'Check di SINI ya' 

Bila anak dah check aje, Yana terus gelak besar, dia tunjuk kat Ayahnya, terus Ayahnya pun gelak, kurang asemm punya anak hahahaha...terus si bujang kata, 'Tak yah laaa Mak, Mak minta je bantuan dengan Ayah', kakakakakah....ayat Amat tu Mak suka!! Hahahahaha...

Alaaa saja je kan nak check, orang semua check, kita pun nak juga, bukan salah pun, sekali dah masuk IC Sis, dia keluar 'Tiada Rekod, Sila Buat Permohonan di Butang Permohonan Baru,' hahahaha.. elehhh tak terkejut punnnn....wekkkk

Sis ko ni dah jadi surirumah selama 26tahun, tak pernah bekerja, eh ada kerja sekejap masa mengandungkan anak bujang, masa tu Suami tak kerja, tak dapat masuk Singapore, then untuk bantu kewangan Suami, Sis pergi kerja, tu pun berapa kali pujuk Suami, baru di izinkan... bukannya apa, sekadar nak bantu bayar bila api air jer sementara Suami masa tu baru mula kerja.

Yang geram tu, time kerja, time tu laa boleh mengandung plak hahahahaha.

Masa kandungan dah masuk 8 bulan, Sis tak larat gilerr, terus Suami suruh berhenti dan masa tu kerja Suami dan kewangan kami dah stabil, so Sis nekad berhenti je laaa kerja, ikutkan sayang nak berhenti, ye laa nanti dapat duit cuti bersalin kan, tapi serius memang tak larat masa tu.

Dan hingga sekarang, tanggungjawab Sis duduk rumah sepenuh masa, urus rumahtangga, urus anak sekolah dan sekarang, duduk rumah aktif menulis blog semula..itulah kerjaya Sis sekarang..

So ko rasa layak ke nak terima BPN tu? Hahahaha..
Takpe Sis nak mohon BPN dengan Suami aje kuang kuang kuang...

Bagi korang yang layak tu, gunakanlah duitnya sehabis baik yee, manfaatkan bantuan yang diberikan sementara masih lagi dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, jangan pulak membeli belah yang tidak-tidak..Esok lusa kita tak tau lagi nasib negara kita ni macam mana, so beringatlah.

Dengarnya ada yang dah dapat yer..tahniah!


P/S: Syukur juga ada BPN ni, kalau tak, agak susah juga rakyat nak terima keadaan yang berlaku sekarang kan?..

8 comments:

  1. Takpe, pasti ada rezeki yang lain Allah ganti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kannn...rezeki tu tak pernah salah alamat...

      Delete
  2. hahahahah..ngadenyeeee nak semak jugakkk...
    patut la semakkk web lhdn tu..hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mestilah...selagi tak semak, memang aku buat semakkkk hahahaha

      Delete
  3. Alhamdulillah
    rezeki bagi yang layak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah...rezeki yang tak di jangkakan...

      Delete
  4. Sayaaaaa.. layakkk. Saya memerlukannyaaaaa.. hohohooooo... Ehh betul.. minta duit bpn kat ayah Amat jeeee.. xpayah semak semak,konpemm dapattt.... Kuang3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha nasib PKP, kalau tak dah ku heret ko gi kedai kopi hahahahah

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.